PROJEKAT RCR „BANAT” O ODRŽIVOJ URBANOJ MOBILNOSTI: Za kvalitetniji život u gradu

Rešavanje saobraćajnih problema umesto na konvencionalan način tj. kroz izgradnju infrastrukture i njeno prilagođavanje zahtevima, na drugačiji način, primenom mera koje motivišu korisnike da manje koriste putnički automobil, a da više svoje svakodnevne aktivnosti realizuju nemotorizovanim načinima kretanja, jedan je od ciljeva novog programa, predstavljenog nedavno u Hotelu „Vojvodina“.

Partner je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat. Projekat nosi naziv „Prva i poslednja milja intermodalne mobilnosti u zakrčenim urbanim zonama Adrion regiona – SMILE PLUS”. On se realizuje u okviru Intereg Jadransko-jonskog programa saradnje „ADRION“ i predstavlja nastavak istoimenog projekta „SMILE“.

– U evropske zakone uvedeni su planovi održive urbane mobilnosti, strateški dokumenti koji pomažu stvaranju kvalitetnijeg života u gradovima. Urbana područja su mesto na kojem se svakodnevno stanovnici, putnici i turisti suočavaju sa posledicama neodrživih modela mobilnosti i nedostatkom efektivnih multimodalnih rešenja. Aktivnosti na projektu „SMILE“ podrazumevale su najpre analizu trenutne situacije na teritoriji Grada Zrenjanina u oblasti saobraćajne infrastrukture, tokova saobraćaja, turističkih potencijala, smeštajnih kapaciteta, a sve u cilju pripreme novih mobilnih scenarija. Izrađen je Transnacionalni model planiranja održive mobilnosti za urbana i međugradska područija, sa nizom predloga i mera koje bi se mogle primeniti na lokalnom nivou, odnosno predstavljati osnovu za izradu Plana održive urbane mobilnosti za teritoriju Zrenjanina (eng. Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP) – ukazano je prilikom predstavljanja projekta. Kako je navedeno, izrađena je i Studija bezbednosti biciklista u gradu Zrenjaninu koja predstavlja analizu stvarnog stanja.

Direktorka RCR „Banat” Irena Živković rekla je da se i ovaj projekat realizuje u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, te predstavila planirane aktivnosti.

– Kroz nastavak projekta „SMILE PLUS“ uradili smo reviziju scenarija urbane mobilnosti u post kovid periodu za Grad Zrenjanin. Mobilna scenarija koristiće za planiranje transportnih politika i mera koje će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i kvalitetu urbanog transporta sa jedne, ali i unapređenju bezbednosti sa druge strane. Konzorcijum partnera na projektu, koji obuhvata obalne, unutrašnje i granične gradove različitih veličina, među kojima je i Zrenjanin, omogućio je prenos primera dobre prakse, ukazivanje razvijenijih regiona na probleme koje su imali, način kako su ih rešavali, i konačno rešavanje postojećih problema koje imaju svi učesnici na projektu – istakla je Irena Živković.

Ukupan budžet ovog projekta je 161.381 evra, od kojih je 137.174 evra finansirano iz sredstava IPA fonda prekogranične saradnje. Partneri na projektu dolaze iz četiri države: Italije (Venecija), Hrvatske (Dubrovnik), Slovenije (Kopar) i Srbije (RCR „Banat”, Zrenjanin).

L.Z.