HEMIJSKO-PREHRAMBENA I TEKSTILNA ŠKOLA „UROŠ PREDIĆ” ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU MATURANATA

Budite dobri ljudi!

Stigli ste u predvorje svoje mature, to je vaš uspeh, zaslužen. Ipak ne zaboravite svoje učitelje, profesore, posebno odeljenjske starešine koji su dali sve od sebe da bi vi stasali. I uvek imajte na umu koliko su ljubavi i strepnje za vas imali vaši roditelji – i uvek će imati! Bićete jednog dana i sami roditelji, nadam se, tada ćete sasvim sigurno to razumeti. O…mladosti, rekli bi neki sa setom. Zato, iskoristite svaki dan. Uživajte! Budite pametni! Ne gubite vreme!
Ovim rečima obratio se svršenim maturantima Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić” direktor Jugoslav Bogdanović poželevši im dobro zdravlje, uspeh i sreću, a pre svega da budu dobri ljudi. Odlazećoj generaciji je poručio da neguju stečena prijateljstva i da su ona veoma dragocena, da pamte ovo veče, učine ga posebnim, budu radosni, a pre svega svoji.
– Slavlja dođu i prođu, a iza ugla čekaju nove obaveze i odgovornosti. To je život, satkan od meda i žuči, lep i teskoban istovremeno, prepun izazova. Na kraju – ne raspravljajte o tome kakav treba da bude dobar čovek, nego sami budite takvi – dodao je direktor Škole.

PET ODELJENJA MATURANATA
Velikom salom Kulturnog centra je u utorak, 7. juna, svečano prodefilovalo 78 maturanata u pratnji svojih starešina. Odeljenje 4-1, tehničare za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, izvela je Rozalija Čavić. Predrag Topalov bio je razredni strešina 4-2, tehničarima za zaštitu životne sredine. Dušanka Đorđević brinula se o još jednoj generaciji đaka koji su išli u 4-3. Postali su modelari odeće. Odeljenje 3-3 su pekari. Tri godine o njima se starala Jelena Vujković. Poslednji se predstavio 3-4, mesari i operateri u prehrambenoj industriji. Razredna im je bila Virđinija Petrović.

Program povodom maturske večeri započeo je himnom „Gaudeamus igitur”. U nastavku su učenici završnih razreda pripremili kratke video zapise u kojim su na šaljiv i originalan način rezimirali školovanje. Poseban deo bila je modna revija, a odevni komadi koji su se mogli videti su dela vrednih i kreativnih đaka ove škole.

LEKCIJA REALNOG ŽIVOTA
Teodora Đuričić iz Itebeja jedna je od učenica generacije. Školu će pamtiti po brojnim uspomenama, ali i uspesima koje je osvojila. Ove godine bila je druga na Republičkom takmičenju u konkurenciji Operatera u prehrambenoj industriji. Predložena je i za nagradu „Dr Đorđe Radić” koja se dodeljuje najboljim đacima poljoprivrednih i prehrambenih škola u Srbiji. Planira da upiše Višu školu i ostane u gradu. Prigodnom besedom zahvalila se razrednoj Virđiniji Petrović, profesoru Staniši Ristiću koji je bio njena najveća podrška na takmičenju, ali i ostalim nastavnicima.

NA ISTOJ STRANI
– Godine ne mogu izbrisati ono što smo od vas za ove tri godine naučili. Prvenstveno da budemo dobri i pošteni ljudi i volimo sebe i druge onakvi kakvi jesu. Uvek ste imali strpljenja za nas. Bilo je smeha, radosti, ali i suza i nestašluka. Borili ste se za naše ocene, davali nam podršku i govorili da sve što zamislimo možemo i da ostvarimo. Trudili ste se da nas naučite da se borimo za svoje ocene i pokazali nam da će što bolji prosek samo nama doneti dobro. Bili ste na našoj strani i verovali u nas i kada drugi nisu. Ništa neće biti isto bez vas, ali uprkos svemu bićemo jaki i na ovaj rastanak gledati kao na jednu surovu lekciju realnog života. Danas shvatamo da ste bili u pravu za sve što ste nam govorili. Dok imamo vas imamo i najvećeg borca za našu budućnost – rekla je u obraćanju Teodora Đuričić.

Miroslava Malbaški
Foto: „AS pro studio”

  • UČENICE GENERACIJE
    Direktor Jugoslav Bogdanović je proglasio i nagradio ovogodišnje najbolje đake po područjima rada. Učenica generacije u sektoru Hemija, nemetali i grafičarstvo je Anja Mihajlov (4-1), u oblasti proizvodnja i prerada hrane istakla se Teodora Đuričić (3-4), dok je na polju tekstilstva i kožarstva najbolja Dejana Cvejanov (4-3). Sportistkinja generacije je Milana Kordin (4-3). Kako nam je ispričala, sedam godina se bavi atletikom, a voli i skokove u vis. Planira da upiše DIF i zadrži se u ovoj sferi.
    Po čemu će pamtiti školske dane, ali i šta planira dalje objasnila nam je Dejana Cvejanov.
    – Ovo je jedina Škola u kojoj smo svi zaista slobodni i mesto gde smo mogli da budemo svoji. Pored nastave imali smo vremena i za druge aktivnosti. Planiram da nastavim svoj smer, modelar odeće, na fakultetu u Zrenjaninu. U slobodno vreme volim da se oprobam u raznim stvarima, a mogu da se pohvalim da sam istrčala u oktobru prošle godine i polumaraton – kazala je Dejana Cvejanov.