ROĐENDAN MESNE ZAJEDNICE „CENTAR” UPOTPUNJEN MANIFESTACIJOM „NAJ KOLAČIĆ”

Prigodan program uz slatke delicije

Koreografijom „Iz našeg lepog Banata”, šarenilom nošnji, osmesima, veselom igrom i razdraganošću koja je pokrenula i brojnu publiku, najmlađi sastav Kulturno-umetničkog društva „GIK Banat – Pionir” nedavno je otvorio proslavu obeležavanja dana Mesne zajednice „Centar”. Ubrzo im se, na Trgu dr Zorana Đinđića, priključio i izvođački ansambl i dodatno „podigao” atmosferu igrama iz Šumadije. Folklorašima su se ubrzo pridružili i učenici Muzičke škole „Josif Marinković”. Savet Mesne zajednice se na ovaj način potrudio da proslava za njih najvažnijeg dana bude što radosnija. Nikola Radaković i Stanko Đorđević (harmonika), Miloš Denda i Marko Grozdanov (gitara) i Emilijana Cukić (truba) koji su izveli nekoliko zanimljivih kompozicija i dodatno razveselili prisutne.

OSLUŠKIVAĆEMO POTREBE SUGRAĐANA
Vukašin Šofejović, predsednik Saveta MZ, podsetio je da se 9. maja navršilo 62 godine postojanja ovog tela. Dodao je da je sedište Mesne zajednice smešteno u srcu grada i da ona obuhvata tek jedan kvadratni kilometar na kojem živi oko 2.500 stanovnika.
– Raduje nas činjenica da je ovo, uprkos svemu, najživlji i najaktivniji deo Zrenjanina. U njemu su smeštene gotovo sve važne institucije, brojna preudzeća, verski objekati, ustanove kulture i škole. Sportsko srce grada – stadion, Kristalna dvorana, kao i hala „Medison” takođe su u našem rejonu. Mogu slobodno da kažem da je Mesna zajednica „Centar” mesto koje pripada svim Zrenjanincima – poručio je Vukašin Šofejović.
Prema njegovim rečima, uvek su raspoloženi da razgovaraju sa sugrađanima i pomognu im u rešavanju problema koje imaju, što je njihova misija od samih početaka.

TRI NAGRADE LjUBICI CVETINOV VUKOV
Proslava dana Mesne zajednice nastavljena je u popodnevnim časovima u restoranu „Stara zanatlija” gde je održan treći izbor za „Nkolačić”. U trci za pobednika našle su se breskvice, baklave, rolati, orasnice, rafaelo kuglice, keks kolačići, „kozačke kape”, oblande, vanilice, bajadere i brojne druge poznate slatke delicije. Vredne i kreativne domaćice su se okupile na ovoj manifestaciji kako bi predstavile svoje slatko-slane čarolije i razmenile recepte i mnogobrojna iskustva.
Ipak nisu svi slatkiši poneli nagrade. To je pošlo za rukom našoj sugrađanki Ljubici Cvetinov Vukov, predsednici Udruženja „Bulevar 023” koja je osvojila tri nagrade. Okitila se trećom, prvom i laskavom titulom za „naj kolačić”. Ovo joj je hobi, a kada nešto pravi, to radi za sebe, svoju porodicu, prijatelje, kumove i drage ljude.

– Nisam očekivala da će se ovo desiti. Moje rolnice sa kesten pireom i narandžom su se našle na trećem mestu. Prvo je pripalo mini torticama sa lešnikom koje obožavam da pravim. „Naj kolačićem” su proglašena srca od badema. Tajnog recepta za ovakav uspeh nema osim velike ljubavi prema slatkišima. Vizuelan sam tip i volim da sve bude lepo dekorisano i da dobro izgleda. To sam, na moju sreću i uspela – ispričala je Ljubica Cvetinov Vukov, koja godinama učestvuje na sličnim manifestacijama.
Prema rečima Mirjane Dukić, organizatorke i predsednice Udruženja građana „Centar 023”, bilo je 17 učesnica koje su se takmičile i oko 70 žena iz grada i okoline koje su još donele svoje kolače. Kada se podvukla crta zabeleženo je oko sto vrsta poslastica. Žiriju, kako je rekla, nije bilo lako da proglasi pobednika.

– Prezadovoljna sam odzivom žena i hvala svakoj ponaosob koja je uložila rad, trud, vreme. Naš izbor za „Naj kolačić” nam je nedostajao, dve godine se nije održavao, a razlog je pandemija. Radujemo se što smo ovog puta sve nadoknadile. Pripadnice lepšeg pola vole ovo naše okupljanje, a svedok tome je sala restorana koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta – kazala je Mirjana Dukić i dodala da je Grad puno pomogao i bez njihove podrške ne bi bilo ni jedne proslave.

Miroslava Malbaški

Foto: Studio ,,Vesna,,

  • ROLNICE OD KESTEN PIREA
    Sa pobednicom Ljubicom Cvetinov Vukov popričali smo o kolačima koje je pravila. Od tri slatkiša njen favorit su rolnice od kesten pirea. Ovaj recept rado je podelila sa našim čitaocima.
    – Slatkiš je jeftin, brz i lako se pravi. Pre svega se kora od narandže ušpinuje sa šećerom. Potom se ta masa stavlja u šećer u prahu. Zatim se pravi fil od kesten pirea (može se kupiti gotov, ali je lepše kada domaćice i to same urade). U njega se uvaljaju prethodno ušpinovane kore narandže i na kraju sve se preliva čokoladom – rekla je naša sagovornica.