NASTAVNICA MILOSAVA MILA STAŠEVIĆ PREDSTAVILA NOVO DELO „KAMEN KOJI PEVA”

Stvaralaštvom želi da motiviše mlade generacije

Brdovita i kršna Hercegovina, Trebinje i okolna mesta, gordi i ponositi Leotar, manastir Tvrdoš, hladna Trebišnjica bili su i ostali inspiracija brojnim stvaraocima. Sugrađanka i nastavnica tehnike i tehnologije u OŠ „Vuk Karadžić” Milosava Mila Stašević, poreklom iz Bileće, teme za svoje pisanje pronalazi upravo na rodnom tlu. Nedavno je svetlost dana ugledala njena 14. knjiga koja nosi naziv „Kamen koji peva”. Promocija je održana krajem maja u maloj sali Kulturnog centra.
– Sve je proteklo u neočekivano lepim okolnostima. Bliži se kraj školske godine i učenici kojima predajem imaju puno obaveza. Ipak, izdvojili su dragoceno vreme, došli i dali svoj doprinos. Osim velikog broja đaka, posebno mi je zadovoljstvo što sam okupila decu iz tri škole. Pisanje knjiga ima za cilj motivisanje mlade generacije da pronalazi što lepši smisao i svrhu i u vannastavnim aktivnostima. Znam koliko je meni značilo to što su me nastavnici angažovali da recitujem na priredbama. Tako se razvila moja ljubav prema poeziji, koja je postala muzika moje duše – ispričala je Milosava Stašević, koja je tokom ove školske godine održala pet priredbi sa učenicima.

Prema njenim rečima, želja joj je da prenosi optimizam na buduće naraštaje. Zato i pesme u zbirci, uglavnom, imaju poruke o pojedinim merilima vrednosti koje su nekada bile aktuelne. Autorka teži da one opstanu, koliko je to moguće i u ovim životnim okolnostima.
Za rad sa decom i omladinom nedavno je dobila i međunarodno priznanje „Laureat” iz Rusije, a plakete su dodeljene i članicama lirske grupe „Vukovih bisera”, koju Mila vodi.
Na promociji su osim autorke, koja je čitala svoje stihove, učestvovale i učenice iz grupa „Vukovi biseri” i „Lirski kristali”, zatim članice izvorne pevačke grupe „Filigrani” i „Zavičajni snovi”. Matija Matić iz Lazareva, učenik OŠ „Slavko Rodić”, nagrađivan na mnogim takmičenjima u recitovanju, bio je zvezda večeri. Specijalni gost bio je dr Darko Stanković, psihijatar, koji takođe piše poeziju i doputovao je iz daleke Australije.

Podsetimo, naša sugrađanka je od 2004. do 2021. objavila knjige proze, poezije i aforizama pod nazivima: „Plamen domaćeg ognjišta”, „Zlatne niti”, „Momčilova vodenica”, „Harmonične staze”, „Pedagoški osmeh”, „Pesme životom tkane”, „Energetski kompas”, „Kofer uspomena”, „Ljubav u vihoru”, „Put do Čoveka”, „Susret duša” i „Lirski zagrljaji”.

M.Malbaški

Foto: ,,Studio AS,,