PROMOVISAN PROJEKAT „NIKOLA TESLA”, URUČENE POVELJE PREGAOCIMA

Priznanja za doprinos razvoju ovog dela Banata

Nije slučajno „Media invent” iz Novog Sada u Zrenjaninu obeležila 20 godina rada. Ova agencija prepoznatljiva je po nagradi „Kapetan Miša” koja je svake godine u minule dve decenije pojedincima i kolektivima uručivana na svečanosti u našem gradu.
To je naglasio i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina obraćajući se dobitnicima priznanja na svečanosti koja je nedavno održana u Hotelu „Vojvodina”. On je podržao i kosmopolitski projekat „Nikola Tesla” koji je prvi put predstavljen na obeležavanju jubileja „Media inventa”.
Vlado Markanović, direktor navedene Agencije, pohvalio je Grad Zrenjanin i ceo srednji Banat gde se ova ideja „primila”. Zbog odlične saradnje sa lokalnom samoupravom, privredom i drugim segmentima društva, „Media invent” uručio je četiri posebne povelje istaknutim pregaocima našeg okruga.
Čedomir Janjić ovo značajno priznanje dobio je zbog izuzetnih rezultata u unapređenju lokalne vlasti u Zrenjaninu, gde je deset godina unazad na odgovornim funkcijama.
– Najviše me raduje što su u tom periodu izgrađeni novi proizvodni pogoni i otvoreno više hiljada novih radnih mesta. Takođe, bolja je i podrška seoskim sredinama – istakao je Janjić.
Za razvoj poljoprivrede, posebno zadrugarstva, Povelja je pripala Vojislavu Mrkšiću. Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši” je pre 30 godina imala tri radnika, a danas beleži 330 zaposlenih i zatvoren ciklus proizvodnje „od njive do trpeze”.
– Priveli smo kraju izgradnju savremenog pogona za finu preradu mesa i klanje krupne stoke. Investicija je vredna oko šest miliona evra. Povećaćemo i broj maloprodajnih objekata – rekao je Mrkšić.
Među dobitnicima su i Dragoljub i Darko Bjeloglav. Pokrenuli su porodični biznis iz Međe pre 25 godina kada su imali jedan kiosk. Sada je to Kompanija „BB trejd” na čijem je čelu Darko. Danas imaju 160 maloprodajnih objekata u Vojvodini i Beogradu, sopstvene prerađivačke kapacitete i 1.200 zaposlenih.
– Priznanja gode, ali smo svesni da stalno moramo da ulažemo u inovacije i praćenje tržišta, jer jedino tako možemo da ostanemo uspešni. Planiramo da u Beogradu otvorimo nove prodavnice. Ovih dana obezbedili smo značajni skladišni prostor u halama nekadašnje Fabrike tepiha „Proleter” – izjavio je Darko Bjeloglav.
Dr Zorici Ćulibrk, direkorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda”, priznanje je pripalo zbog zapaženog angažovanja na poboljšanju uslova rada, opremanju i iskorišćenosti kapaciteta Banje.
– Uspeli smo, u izuzetnom složenim uslovima da obezbedimo solidne uslove za lečenje pacijenata. Posebno smo ponosni na vreme kada smo više meseci bili kovid bolnica sa 60 kreveta – rekla je dr Zorica Ćulibrk, koja se i zahvalila u ime nagrađenih.

N. Božović

  • HEROJI I NEIMARI
    Ugledni književnik i pesnik Pero Zubac održao je uvodnu besedu u znak sećanja na život i delo Nikole Tesle. U narednom periodu će se nagrada koja nosi ime ovog velikana nauke uručivati svake godine uspešnim pojedincima i kolektivima iz različitih oblasti. Promovisana je i monografija Pera Zupca „Heroji i neimari”.
    Ona govori o izuzetnim pregaocima iz Srbije i Republike Srpske koji su svojim radom obeležili poslednje dve godine.
    Ugledni pesnik kazivao je svoje stihove, ali nije zaboravio da se priseti perioda od pre 60 godina kada je bio učenik zrenjaninske Druge gimnazije. Istakao je da su to možda i najlepši dani njegovog mladalačkog života.