PROTEKLOG VIKENDA ZRENJANIN JE BIO U ZNAKU DEVETE UMETNOSTI

Medij koji odoleva vremenu

U zrenjaninskom Domu mladosti 1981. godine održana je prva izložba stripa, a četiri decenije kasnije, ista ustanova kulture bila je domaćin 11. festivala „Stripolis”. U Zrenjaninu su tokom ovih godina ponikli mnogi strip umetnici koji danas stvaraju za čuvene kuće poput „Serđa Bonelija” ili „Marvela”, a od kojih su se neki predstavili na najnovijem izdanju „Stripolisa”.
Upravo je jedan od umetnika ovdašnje strip scene i zaslužan za to što Zrenjanin svakog septembra slavi devetu umetnost – reč je autoru „Stripolisa” i uredniku istoimenog časopisa Branku Đukiću.

JAKA ZRENJANINSKA STRIP SCENA
Prvo veče strip manifestacije, održane od 17. do 19. septembra u Kulturnom centru, bilo je posvećeno zrenjaninskom stripu. Autori različitih generacija i stripskih poetika govorili su svojim pogledima na ovaj medij i o tome kako su počeli da stvaraju. Razgovor sa Nikolom Štiklicom, Mirkom Čolakom, Stevanom Subićem i Teodorom Lucić vodio je Branko Đukić, dok je sa istoričarem umetnosti i esejistom Zoranom Đukanovićem razgovarao onlajn.
– Ovogodišnji „Stripolis” je u značajno kraćem formatu nego što su stripofili naučili, ali ništa manje kvalitetan od prethodnih. Predstavili smo strip crtače iz našeg grada koji rade za najveće izdavače kuće stripa poput „Serđa Bonelija”, „Marvela”, „Delkura” – rekao je Branko Đukić i dodao da je strip kroz vreme doživeo određene transformacije, ali i zadržao svoju osnovnu karakteristiku efektnog umetničkog medija.
Najmlađa učesnica tribine Teodora Lucić nakon završene srednje Muzičke škole odlučila se za studije ilustracije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kako je rekla, inspiraciju za svoja dela pronalazi u svakodnevici i trudi se da deo sebe ili nekog njoj dragog ugradi u svaki lik.
–„Stripolis” je definitivno uticao na moju odluku da se bavim ilustracijom. Taj smer je dosta mlad, ali mi se čini da imamo dobru perspektivu. Preferiram tradicionalne tehnike, a omiljene su mi akvarel i kombinovane tehnike – rekla je Teodora Lucić.
Stevan Subić je prethodnih godina na Stripolisu crtao uživo, a ove godine se pridružio kolegama u diskusiji.
– „Stripolis” istrajava i svake godine je sve sadržajniji. Zajedno sa izrazito jakom zrenjaninskom strip scenom, koju gradimo moje kolege i ja, tu je na moju radost i brojna publika, te se tokom manifestacije naš grad izmešta u fokus devete umetnosti na nivou Srbije i šireg okruženja – kazao je Subić.

ILUSTRATORI, KARIKATURISTI I „DECA CVEĆA”
Drugo veče Festivala bilo je posvećeno autoru Miši Radiču Mijatoviću, koji je govorio o svojim počecima rada na stripu kao i o periodu kada je bio jedan od retkih autora bivše Jugoslavije koji je imao stalno radno mesto u novosadskom „Dnevniku”. Publika je mogla da sazna kako su nastajali likovi objavljivani u „Nevenu”, „Dečjim novinama” i „Politikinom zabavniku”.
Sa slikarom, ilustratorom i strip-crtačem Petrom Meseldžijom Branko Đukić je „onlajn” diskutovao o njegovoj karijeri koju je započeo u Jugoslaviji, a nastavio u Holandiji gde i danas živi. Meseldžija, koji je autor knjige ilustracija „Legenda o Baš Čeliku” i „Kraljević Marko”, govorio je o svetu koji teži demitologizaciji.
Treće večeri Festivala gost je bio Jugoslav Vlahović, istaknuti ilustrator koji duže od četiri decenije radi za nedeljnik „NIN”, gde je objavio više od 8.000 naslovnih stranica, ilustracija i karikatura. Autor je logoa i svih omota grupe „Riblja čorba” i jedan od učesnika kultnog rok mjuzikla „Kosa”.
Posetiocima je između ostalog pričao o saradnji sa „Njujork tajmsom” i čuvenim francuskim satiričnim listom „Šarli Ebdo”, a na kraju je izveo i nekoliko muzičkih numera.
– Od početka „mešam” karikaturu i ilustraciju kao discipline na specifičan grafički način. Kad god imam priliku, insistiram na grafičkoj kulturi i likovnosti i njihovoj primeni u štampi, bilo da se to odnosi na novine, diskografiju, omote ploča, knjiga. Grafička kultura je posebno važna u oblasti medija – rekao je Jugoslav Vlahović.
Organizator Festivala je Kulturni centar, pokrovitelj Grad Zrenjanin, a prijatelji kompanija „Persu” i štamparija „Diginet”

  • MRTVA PRIRODA
    Treći album „Riblje čorbe” „Mrtva priroda” po objavljivanju 1981. godine postao je hit, zaludevši i generaciju Zrenjaninaca koji su tada pošli u prvi razred gimnazije. Na jednom od prvih časova likovnog, mladi srednjoškolci dobili su temu: Mrtva priroda. Narednog časa nastavnica se našla u čudu – više od polovine predatih radova imalo je istu temu, koju ona nikako nije razumela – glava pileta koja se pomalja iz jajeta. Naravno, asocijacija đacima bio je omot trećeg albuma „Riblje čorbe”, čiji je autor bio Jugoslav Vlahović. Ove anegdote prisetio se tokom razgovora sa Vlahovićem jedan od tih gimnazijalaca – Branko Đukić.  M. M.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović