PROTEST PROSVETNIH RADNIKA U ZRENJANINU: Država nas tretira kao problem!

Članovi Sindikata prosvetnih radnika Banata okupili su se ispred gradske kuće. Oni su pridružili svojim kolegama širom zemlje koji takođe protestvuju. Razlog za okupljanje je kako su istakli loš položaj prosvete u društvu, kao i opšte urušavanje sistema obrazovanja. Okupljenim gradjanima i novinarima se obratio Miloš Galetin nastavnik iz Osnovne škole „Milan Stančić Uča” u Kumanu.

– Ovaj protest je samo jedan od mnogih koji se dešavaju na teritoriji naše zemlje. Prosveta više nije temelj ili baza društva. Ona je postala nešto na čemu se već godinama opasno štedi, gde se uvode reforme koje su uglavnom na štetu dece i nas nastavnika. Okupili smo se ovde kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da se mi prosvetari ne doživljavamo ozbiljno, da se naše kolege izbacuju na ulicu i da se škole gase. Dogovori koje smo napravili sa državom se ne poštuju. Tu mislim na dogovor iz 2015. godine koji je ostao mrtvo slovo na papiru – istakao je Miloš Galetin.

On je dodao i da u današnjem protestu učestvuje Unija najači prosvetni sindikat koji broji 749 škola i da bi sve te škole osim ako nisu iz nekog razloga sprečene učestvuju u protestu sa časovima skraćenim na 30 minuta.

Okupljenima se obratio i Nikola Tankosić, potpredsednik Izvršnog odbora SPR Banat, koji se dotakao pitanja uvođenja platnih razreda. On je istakao da je to u teoriji bilo dobro zamišljeno, ali u praksi loše sprovedeno.

– Uzet je za primer zakon iz Slovenije, ali njime su obuhvaćeni svi državni službenici na nivou cele države što u našoj zemlji nije slučaj. Kod nas se taj zakon samo odnosi na najniže razrede koji su najmanje plaćeni i gde je usled štednje države zabranjeno zapošljavanje. Ono što bode oči, jeste da ovim zakonom nisu obuhvaćena javna preduzeća i vladine agencije – rekao je Tankosić. On je dodao da je obrazovni sistem jedini sistem u Srbiji koji opstaje zahvaljujući entuzijazmu i trudu svojih zaposlenih.

Ž.Mišić