PROTESTNI SKUP GRAĐANA LUKIĆEVA KOJI ŽELE ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU

Traže da „Vineks” prestane da radi

Zahtev, podržan sa skoro 700 potpisa, jeste da se ugrade uređaji za prečišćavanje vazduha i vode, pa tek tada da se nastavi proizvodnja etanola

Građani Lukićeva, ogorčeni zbog isparenja iz pogona za proizvodnju etil alkohola (etanola) kompanije „Vineks” i mogućeg ispuštanja otpadne vode iz lagune u koju se ona sada odlaže, održali su u subotu popodne šetnju od centra sela do pogona ove fabrike. Tu su održali protestni miting na kome su ponovili svoje zahteve izrečene na zboru građana krajem avgusta.

Ugroženi su vazduh, voda i zemljište
O neprijatnim mirisima koji otežavaju disanje, posebno kada je reč o deci, govorili su meštani Zoran Milanović, Srđan Blagojević i Dušan Vukotić, Jadranka Ripać, majka astmatičnog deteta i Stoja Lukić. Ona je ovaj problem i način iskazivanja nezadovoljstva uporedila sa pokušajima da grad Zrenjanin i okolna mesta najzad dobiju ispravnu vodu za piće i da se stane na kraj smradu iz „Prekona”.
Zajednička im je briga za zdravlje žitelja Lukićeva, a i za budućnost sela koje se, kako su rekli, prazni. Blagojević, pored ostalog, ističe da bi laguna u koju se odlaže otpadna voda morala da bude pokrivena. On je pozvao na smenu Saveta Mesne zajednice zbog izostanka podrške protestima građana.
I ovog puta ton skupu dao je poznati pedijatar dr Tomislav Stevanović, specijalista za astmu i ostale plućne bolesti.
– Jedna stvar je zaista nepodnošljiv smrad i potencijalna opasnost po vodotokove i zemljište, a možda su opasnija isparenja koja sadrže formaldehid, sporedni proizvod ovog pogona. Ne tvrdim da je neposredni prouzrokivač kancera, ali se ubraja u okidače oboljenja. Naravno, opšte stanje astmatičara se pogoršava, a prisutni su i psihosomatski poremećaji. Treba uvažiti interes „Vineksa”, ali mislim da je puštanju pogona u rad trebalo da prethodi ugradnja uređaja za prečišćavanje vazduha i otpadne vode. Za sada je ovakav način protesta dovoljan, a sledeći put će vlasnik „Vineksa”, „gospodin kapitalista” morati dobro da se zamisli šta će – rekao je ovom prilikom dr Stevanović.
Protestnom skupu prisustvovali su predstavnici Zrenjaninskog socijalnog foruma i nekoliko odbornika Demokratske stranke i Pokreta „Dosta je bilo” u Skupštini grada Zrenjanina.

Problem postoji, ali ne sme biti „naduvan”!
– Problem postoji, ali nije težak kao što ga prikazuju ljudi koji su se danas okupili. Obavljene su vanredne kontrole i uskoro će se pokazati da smo u pravu! Funkcionisanje pogona zasnovano ja na bazi ozbiljne studije o uticaju na životnu sredinu, koju su nadležne gradske službe prihvatile 2013. godine. Otpadna voda iz laguna zapremine nešto manje od 20 hiljada kubnih metara ne ispušta se na poljoprivredno zemljište. Gradimo bioelektranu koja će od ostatka fermentacije kukuruza u alkohol proizvoditi metan. Njegovim sagorevanjem dobijaće se, u turbinama i generatorima, električna energija.
Ilić je demantovao tvrdnje iznete na skupu da je „Vineks” napustio Kostojeviće kod Malog Zvornika zbog trovanja ribe u rekama već su razlog niži troškovi prevoza osnovne sirovine, kukuruza u Lukićevu.
Biogasnu elektranu projektovao je zrenjaniski „Alter biosistemi”, izvođač radova je „Radun inženjering”, Bačka Palanka. Rok završetka je decembar 2019. godine.
Pogon u Lukićevu ima 60 zaposlenih. Mesečno proizvede 200 tona 99 – procentnog etanola. U krugu destilerije je farma goveda sa 600 grla.

 

  • ZRENJANINSKI SOCIJALNI FORUM
    „Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno izveštavanje o njenom stanju. Svako je odgovoran za zaštitu životne sredine, a posebno Republika Srbija i Pokrajina. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu”.
    Navođenjem člana 74 Ustava Republike Srbije, Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) podržava zahteve stanovnika Lukićeva. Forum je medijima prosledio video snimak protesta.

M. Stojin