Purtat pe întreaga luni martie, semn al sosirii primăverii

Mărţişorul este un mic obiect de podoabă

Cel mai comun şi tradiţional în luna Martie este mărţişorul, fie el sub forma unui coşar, a unui trifoi cu patru foi, a unei buburuze sau, mai nou, a unei broşe sau a unor medalioane. Toate acestea pot fi oferite celor dragi, de acasă sau de la locul de muncă, dar musai să nu lipsească şnurul alb cu roşu! Un ghiocel, un mărţişor şi câteva versuri gingaşe – iată cel mai potrivit cadou de 1 martie, pentru cei mici şi cei mari.
Pe 1 martie avem una din cele mai frumoase şi vechi sărbători specifice, Mărţişorul. Semnificaţiile acumulate sunt multiple, dar toate au trei trăsături specifice: renaşterea, sensibilitatea, şi atenţia specială acordată femeilor.
Mărţişorul oferit cu această ocazie femeilor se consideră că aduce noroc şi bunăstare. Unii consideră că roşul simbolizează primăvara şi albul iarna, Mărţişorul fiind sărbătorit la întretăierea celor două anotimpuri. Se întamplă că unele persoane să fie departe de noi în momente importante din viaţă. Pentru a sărbători Marţişorul şi pentru a le arăta că nu am uitat de ele, le trimitem cele mai frumoase urări de mărţişor.
Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românilor şi a unor populaţii învecinate. Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
Conform unui mit, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea.
Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.