RADIŠA DUPLjANOVIĆ O SMANjENjU ZAKUPNINA, RENOVIRANjU OBJEKTA, STANOGRADNjI

Napustili klub budžetlija

Odluka Gradskog veća Zrenjanina da se, na predlog rukovodstva Gradske stambene agencije (GSA), savesnim zakupcima poslovnog prostora kojim GSA raspolaže odobri popust od 10 procenata, povod je, mada ne i jedini, za razgovor sa diplomiranim inženjerom Radišom Dupljanovićem, vršiocem dužnosti direktora GSA.
Koji je razlog ove odluke?
– Popust od deset odsto zakupnine primenjuje se na one zakupce koji savesno ispunjavaju svoje obaveze, a istekla im je polovina trajanja zakupa. Radi se o standardnoj meri u duhu dobrih odnosa na liniji zakupodavac – zakupac.
Od decembra 2016. poslujete kao Javno preduzeće koje nema status budžetskog korisnika?
– Da, radimo u najboljem interesu osnivača, odnosno Grada Zrenjanina, na izdavanju i održavanju poslovnog prostora kojim grad raspolaže, a u vlasništvu je države, Republike Srbije. Radi se o oko 90 objekata uglavnom u centru grada, a zakupci su ugostitelji, trgovci, vlasnici menjačnica, VIP telefonija i, samo jedna banka, „Unikredit banka”. Možda će se neko začuditi, ali neke od najatraktivnjih nepokretnosti u kojima su smeštene banke, kao što su „Rajfajzen” i „Prokredit”, u privatnom su vlasništvu. Negde su vlasnici naši sugrađani, a neke su predate naslednicima nekadašnjih vlasnika, kroz proces restitucije… Jedini atraktivni objekat koji rentiramo, a nije u centru grada je restoran „Kamel”. Zgrada u kojoj je Agencija, na adresi Gimnazijska 7. je u vlasništvu države Srbije. Gradska stambena agencija ima 19 zaposlenih.
Početak je godine, raspisuju se tenderi za ulaganja u kojima učestvuje GSA.
– Verujem da ću prijatno iznenaditi mnoge kada kažem da ozbiljno računamo na renoviranje zgrade na adresi Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića 29, poznate po kafiću „Plus” i manjačnici „Profi”. Projekat rekonstrukcije uradio je diplomirani inženjer arhitekture Srđan Negovanović. Vrednost investicije je oko 20 miliona dinara.
Kako stoje stvari sa tekućim održavanjem stambenog fonda?
– Raspisan je tender za namene redovnog održavanja poslovnog i fonda stambenog prostora, u vrednosti od 10 miliona dinara. Radi se o popravkama krovova, stolarije, unutrašnjih instalacija.
Kada je reč o poslovnom prostoru česte su mistifikacije: koliki je novac, kuda odlazi…
– Novac, nažalost, više nije tako velik kao što je nekada bio i kao što se misli. Radi se o oko 80 miliona dinara godišnje, od čega u gradsku kasu odlazi preko 50 miliona i „uliva” u opšti budžet grada. Tako je već desetak godina. Mi u Gradskoj stambenoj agenciji radije bismo videli neku „staru” situaciju: da se novac akumulira gde je ubran. Sa ovakvim godišnjim prilivom i domaćinskim poslovanjem, za tri – četiri godine imali bismo ozbiljan novac i grad bi izgledao, blago rečeno, drugačije.
Da li je pitanje zastalih zakupnina zaboravljeno?
– Nije, dužnici su redovno utuživani, ali su se – izgubili. Koristeći se raznim mogućnostima promenili su pravnu formu poslovanja, transformisali se i nestali, ili jednostavno nisu u stanju da plate! Prethodne garniture u GSA, tada Javnom stambenom preduzeću Zrenjanin nisu bile sposobne da se nose sa nesavesnim zakupcima. Inače, radi se o oko 100 miliona dinara nenaplaćenih potraživanja, bez kamate.
Konačno, značajna je i funkcija socijalnog stanovanja.
– Mislim da jeste. U deset stanova u ulici Franje Kluza žive uglavnom mlađi bračni parovi, često sa više dece, koji ne mogu trenutno da kupe stan ili kuću, niti su u stanju da plate uobičajene stanarine.

SLEDE NOVE PROMENE
– Stanogradnja i politika stanovanja dinamična je oblast. Uskoro će doći do krupnih promena u načinu gazdovanja privatnim i privatizovanim, nekada društvenim stanovima, kao i politici socijalnog stanovanja. „Na vidiku” je pojava novog zanimanja, upravnika zgrade, kog će imenovati vlasnici stanova ili Gradska uprava. Zakonodavna aktivnost je živa. Moguće je i formiranje neprofitne stambene agencije… Uz sve to, zaokupljeni smo i pitanjem korišćenja gradskog stambenog fonda od strana političkih sranaka i nevladinih organizacija – kaže Radiša Dupljanović.

 

M. Stojin