Sami sebe zaplićemo

Piše: Milena Bečejac

 

Zrenjanincima su od ove nedelje počeli da stižu odvojeni računi za plaćanje komunalnih usluga. Iz „Vodovoda i kanalizacije” stigao je prvi račun, potom i za usluge „Čistoće i zelenila”. I, šta sad? Te imamo Direkciju, te imamo ZONU, ali više nema uplatnice za objedinjenu naplatu.
Zašto?
Zajednički račun uveden je pre 11 godina da bi potrošačima bilo lakše, a silne pare su date za informacioni sistem – SON. Čak je bilo primedbi, odnosno optužbi beogradskog „Infostana” da su Zrenjaninci uzeli njihov softver. Tako je ovaj vid naplate zaživeo: manje papira, tj. računa koje treba da čuvate jer nikad se ne zna – stigne vam da dugujete, a vi račun platili. Moguće da sistem objedinjene naplate nije bio do kraja funkcionalan, ali, brate, zar je u ovim skupim vremenima najvažnije praviti nova preduzeća…
Na sajtu novog preduzeća – ZONE (Zrenjaninska objedinjena naplata) piše da građani na jednom mestu mogu da plate sve komunalne usluge sa jednim računom i samim tim smanje vreme potrebno za čekanje na šalterima naplate. Ovakav način naplate dovodi do smanjenja zahteva za povećanjem cena usluga javnih preduzeća koja su obuhvaćena objedinjenom naplatom. Sistem objedinjene naplate (SON) kao originalno rešenje informacione tehnologije, prikupljanja i obrade podataka, u cilju efikasne i jeftinije naplate komunalnih usluga i proizvoda, na jedinstven način rešava ovaj problem – napisaše oni.
Kada je sistem uveden (a i kasnije), uprkos velikim pritiscima, tadašnji direktor JP „Grejanje” nije prihvatio da se i stavka o grejanju uvrsti u zajednički račun. Sad se ispostavlja da je čovek bio hiljadu posto u pravu.
Drugima „Informatika”, nekome „Infostan”, nama vraćanje na sistem „svaka vaška obaška”. Tek da se nešto menja. Pa, budi sad pametan. Kolariću Paniću, pletemo se samiću…Zanimljivo je i to što sam, pretražujući na internetu, pronašla nečiji komentar, u stilu – šta, zar Zrenjaninci uopšte plaćaju vodu, pa zar nije još davno objavljeno da ona nije za piće. I dodatak – eh, to su Lale, biće kako bude, samo se valja sekirati…