RADNA GRUPA U OSNOVNOM SUDU: Razmatrala rezultate implementacije formule za vrednovanje predmeta po težini

Sastanak Radne grupe “Vrednovanje predmeta po težini”, koji se organizuje u saradnji sa evopskim projektom “Unapređenje efikasnosti pravosuđa”, održan je danas u Osnovnom sudu u Zrenjaninu sa ciljem da se sagledaju rezultati implementacije formule za vredovanje predmeta po težini.

– Osnovni sud u Zrenjaninu je prvi sud u kojem je primenjena formula vrednovanja predmeta po težini i s obzirom na tu činjenicu, Radna grupa je prihvatila predlog da Osnovni sud bude domaćin konferencije na kojoj će se danas razmatrati pitanja vrednovanja formule, a ujedno će se preduzeti dalji koraci u pravcu poboljšanja primene vrednovanja predmeta po težini – kaže Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu.

Sastanak Radne grupe

Prema rečima Dragomira Milojevića, predsednika Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, Visoki savet sudstva je odobrio formulu za vrednovanje predmeta po težini i odredio 20 sudova koji će raditi po toj formuli.

– Od 100 odsto predmeta 80 odsto su srednje težine tj. “obični” predmeti, dok 20 odsto spada u težu kategoriju. Suština formule je da se tih 20 odsto predmeta raspoređuje sudijama izabranim metodom slučajnog odabira, tako da sve sudije budu jednako opterećene težim predmetima. Danas smo se okupili da bismo videli da li je ta formula zaživela i kakvi su rezultati: da li sudije imaju primedbe na to, da li smo postigli ono što smo želeli, odnosno jednaku opterećenost sudija u ovom sudu – navodi Milojević i dodaje: Teško je postići jednaku opterećenost svih sudija na nivou Srbije jer veliki sudovi sa velikim brojem stanovnika imaju veći broj predmeta od sudova u unutrašnjosti, a to se pre sega odnosi na Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Težnja je da u okviru istog suda bude jednako opterećenst sudija, jer svaki sudija govori da on ima te najteže predmete. Videćemo da li smo u tome uspeli. Ukoliko bude pozitivna ocena, Visoki savet sudstva će doneti odgovarajuću odluku gde će ovo vrednovanje biti na nivou cele zemlje.

Pored članova Radne grupe “Vrednovanje predmeta po težini” sastanku su prisustvovali i Novica Peković, predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, članovi Visokog saveta sudstva, predsednici zaposleni u 20 sudova u Srbiji i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju

preporuka IMG_6336
Biljana Martinović, Zlatoje Ankić, Čedomir Janjić i Radomir Radojčić

preporuka _MG_6319