NEDELJA TURIZMA U KAŠTELU EČKA: Zrenjanin i okolina imaju šta da pokažu – gostoprimstvo provereno

Turizam je, u savremenom smislu, postao privredna grana koja uključuje mnoge segmente i u njima se Zrenjanin u poslednjem periodu aktivno pronalazi. To nisu samo velike manifestacije, kao što su naši „Dani piva”, to su i kongresni, sportski, lovni i ribolovni turizam, sajmovi, ekskurzije, izleti. To su i gastronomska i etno ponuda, ponuda kulturnih sadržaja. Svaki veliki događaj koji se organizuje u gradu donosi i niz posrednih benefita.
Ovako je prvi čovek Zrenjanina Čedomir Janjić, u okviru „Nedelje turizma” preporučio Grad na čijem je čelu, u utorak, 29. septembra, u Kaštelu „Ečka”  budućim potencijalnim posetiocima, ali i predstavnicima ustanova i organizatora manifestacija čiji je cilj isti – privući što više turista.
Manifestacija je počela dan ranije i potrajaće do nedelje, 1. oktobra, svaki dan je tematsk,i a drugi je bio posvećen promociji turističkih potencijala Grada Zrenjanina.

rsz_img_4957
Prema rečima gradonačelnika Janjića, danas, verovatno, nema boljeg mesta za predstavljanje turističke ponude našeg Grada od ečanskog Kaštela.
– Kada ste domaćini nekog međunarodnog sportskog događaja u „Kristalnoj dvorani” ili kongresa u hotelu „Vojvodina” ili „Kaštelu” koji traju po nekoliko dana, onda možete da očekujete i veći promet u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, propratne događaje, lepe slike iz Zrenjanina koje odlaze u svet i potencijalno dovode nove goste – istakao je Janjić. – Zrenjanin i okolina sigurno imaju šta da ponude i turistima koji se u njemu kraće zadržavaju. Pre svega, kroz bogatu graditeljsku baštinu i izgled našeg trga i pešačke zone. Zrenjanin ima i bogatu graditeljsku i kulturnu baštinu, najstariju pozorišnu salu u zemlji, najlepšu zgradu suda u zemlji, jedinstven park u Gradskoj kući.

rsz_img_4958
Vlada Dašić, vlasnik „Karavana”, najstarije Turističlke agencije u Zrenjaninu, podsetio je na uzbudljivu istoriju Kaštela „Ečka”. On je, takođe, istakao značaj Međunarpodnog kongresa „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” koji je održan na proteklim „Danima piva”, u Hotelu „Vojvodina” i najavio njegov kontinuitet a za „Dane piva”, sledeće godine i mini fabriku piva.

rsz_img_4959
Direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina je naglasio  da su i protekli „Dana piva”, manifestacija koja je turistički brend Zrenjanina, pokazali raznovrsne mogućnosti grada za dolazak posetilaca, program namenjen svim generacijama i ukusima, kao i iskorake u organizaciji i programskom sadržaju.
Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije Zrenjanin, predstavio je projekat Muzej piva. Izabela Kiš iz ZREPOK-a je najavila ZRBIZNET, sajam preduzetništva.

rsz_img_4960
Na početku manifestacije, u ponedeljak, direktorka kaštela „Ečka” Jasmina Dologušin, najavila je događaje tokom „Nedelje turizma”. Početak je protekao u znaku predstavljanja udruženja žena iz grada i naseljenih mesta, u utorak Banje „Rusanda”, Etno salaša „Lujza” i drugih …
Danas je dan za predstavljanje turistilkih manifestacija Vojvodine i gostovanje Milenka Pavlova sa „Vojvođanskim kabareom”. Sutra je „Venčanje u dvorcu”, u petak su „Bele dvorske noći” i koncert Orkestra Ministarstva odbrane. Subota je dan za decu a u nedelju Lovački dan.
Tekst i foto Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju…