RADNICI NE VERUJU ZAKUPCU „RADIJATORA”, ALI NI STEČAJNOM UPRAVNIKU

„Natezanje” na rubu havarije

U pećima „Radijatora”, u stečaju, još se „krčka” 27 tona gvožđa, iako je, zvanično, fabrika prestala da radi 1. septembra, kada je firma „Nodular” raskinula ugovor o njenom zakupu i poslala kućama radnike koje je do tada tu zapošljavala. Stečajnom upravniku, Beograđaninu Milošu Borovčaninu, zakupci livnice, braća Pantelići (vlasnik i direktor „Nodulara”) prepustili su brigu vraćanja pogona i mašina u prvobitno stanje, ne mareći što bi u međuvremenu eventualni incident mogao da ima katastrofalne posledice po fabričku opremu, ali i okruženje.

 

1 pozar u radijatoru 2008 godine (1)

Radnici „Radijatora”, osposobljeni da spreče kvar peći sa usijanim livom, koje je navodno odmah angažovao Borovčanin (a koji tvrde da su se tog posla prihvatili volonterski), u nastojanju da zajedno sa još skoro 200 kolega primoraju Panteliće da im što pre isplate plate zarađene u drugoj polovini jula i avgustu, nekoliko puta zapretili su napuštanjem pogona i prepuštanjem fabrike na milost EPS-a. Ukoliko bi, naime, „Radijatoru” bila isključena struja, a u njoj nema nikog da uključi agregate i nastavi da ventilatorima hladi peći, usijani liv mogao bi da probije zidove, iscuri na pod i upali hidraulično ulje kojeg ima na sve strane. Nešto slično, pamte ovde, desilo se i 2008. godine i, ne-daj-bože da se ponovi…
Već na prvo okupljanje radnika ispred fabričke kapije, stečajni upravnik Miloš Borovčanin došao je u Zrenjanin i kolegama iz „Santosa”, koji su ga sačekali ispred fabrike, rekao da je o svemu obavestio MUP, nadležne državne agencije i istovremeno zamolio EPS da nikako ne isključuje struju, iako je za nju „Nodular” u tom trenutku dugovao više od 60 miliona dinara.
„Natezanje” radnika sa Pantelićima i stečajnim upravnikom, nastavilo se do srede i zaključenja ovonedeljnog izdanja „Zrenjanina”, kada smo i nezvanično saznali da je deo radnika ipak isplaćen. Jedan od sagovornika rekao nam je da je, valjda, dobio novac za drugu polovinu jula, ali da njegov kolega, koji platu prima preko iste banke, nije bio te „sreće”.
U sredu ispred fabrike izbrojali smo pet putničkih automobila, a portir nam je rekao da, uprkos svemu, peći nikad nisu ostajale same, osim u momentima, kada je trebalo pokazati Pantelićima i Borovčaninu šta im se može dogoditi ako se isplata zaostalih plata otegne u nedogled. Radnici se zapravo toga i najviše plaše, a koliko su u pravu, znaće se već u ponedeljak, 1. oktobra, pošto tada ističe rok koji, shodno zakonu, poslodavac mora da ispoštuje i, nakon davanja otkaza prema radnicima, izmiri sve svoje obaveze.

 

  • ĆUTE PANTELIĆI I BOROVČANIN
    Miloš Borovčanin, stečajni upravnik „Radijatora”, i braća Pantelići, Aleksa i Ivan, vlasnik i direktor „Nodulara”, nisu se oglasili. Odbili su molbu naše redakcije da komentarišu tvrdnje radnika o opasnosti koja preti fabrici, ali i gradu ukoliko se ovde dogodi nekakva havarija.

Z. Dedić