Bahati taksisti

Piše: Dalibor Bubnjević

Vožnja automobila Zrenjaninom je milina, često ćete čuti ovu konstataciju od stanovnika Beograda ili Novog Sada. U pravu su, prisutan je viši nivo kulture upravljanja motornim vozilom u odnosu na druge sredine. Reč je o svojstvu tipičnom za manja mesta.
Međutim, prethodnih meseci se suočavamo sa grupom vozača koji pokušavaju da uruše izgrađeni sistem vrednosti u saobraćaju. U pitanju su taksisti! Njihov broj se povećava iz godine u godinu, pa se samim tim snižavaju kriteriji koji se moraju zadovoljiti pre zasnivanja radnog odnosa.
Bahatost taksi vozača je vidljiva na svakom koraku! Ne vode računa gde zaustavljaju vozilo kako bi primili stranku. Neretko to čine na pešačkim prelazima?! Dok upravljaju automobilom, upotrebljavaju različite uređaje (taksimetre, navigaciju i sl.). Većina ih, po pravilu, tokom vožnje koristi mobilni telefon.
Najnoviji „crni biser“ je stvaranje „čepova“ koji onemogućavaju normalan protok saobraćaja. Dovoljno je u tzv. špicu obratiti pažnju na pojedine atraktivne lokalitete. Videćete pet-šest taksi vozila u nizu koji zatvaraju celu jednu saobraćajnu traku.
Građani su s pravom kivni na taksiste! Krajnje je vreme da nadležni preduzmu nužne radnje kako bi podsetili navedenu grupu vozača da su oni učesnici u saobraćaju, kao i svi ostali sugrađani, bez bilo kakvih privilegija.