GODINU DANA OD PROTESTA ZBOG KINESKE FABRIKE, PERLEŽANI TVRDE

Ništa se nije poboljšalo

Kada mašine rade, to je katastrofa jer ne može da se opstane od neugodnog mirisa. Pretežno se oseća ujutru. Bude i buke. Došlo je lepo vreme, a mi ne možemo da sedimo u dvorištu niti da širimo veš – pričaju prve komšije perleske fabrike za preradu otpadne plastike „Feitiansuje”.
Pre godinu dana upravo na ovoj lokaciji, ispred njihove kuće, zbog pogona su protestovali Perležani i ekološki aktivisti iz cele Srbije. Inspektori za zaštitu životne sredine više puta su kontrolisali rad fabrike, utvrdivši da ona ne sprovodi obavezna merenja buke i aerozagađanja. Zbog toga su naložene mere, kao i tromesečna zabrana rada. Džaba sve to, kažu naši sagovornici.

OD POČETKA RADA STIZALE ŽALBE
– U poslednjih godinu dana se ništa nije poboljšalo. Mislim da im niko ništa ne može – navodi komšinica reciklera plastike.
Fabrika „Feitiansuje” počela je sa radom 2020. u prostoru nekadašnje firme „Begej plast”, uz dozvole nadležnih organa. Iako je najavljivano 100 radnih mesta, prema tvrdnjama Perležana, ovde je zaposleno tek desetak meštana. Iste godine počinju da stižu primedbe stanovnika sela da se iz kruga pogona šire nepodnošljiva buka i smrad. Zrenjaninska inspekcija za zaštitu životne sredine tada je utvrdila da fabrika uopšte ne meri buku, a potom i da merenjem nisu obuhvatili noćni interval.
Početkom aprila 2021. pogonu je naloženo da obustavi proizvodnju. Inspekcija je konstatovala da nisu pratili aerozagađenje, niti da imaju plan za to, zbog čega je kompaniji izrečena privremena zabrana prerade plastike. Pri kontroli 1. juna, inspektori su utvrdili da je merenje vazduha uvedeno, ali da se iz dela pogona ispušta prekomerna količina zagađujućih materija. Propust je ispravljen u avgustu, pokazuju inspekcijski zapisnici, međutim fabrika je nastavila sa radom još juna. Ponovno pokretanje proizvodnje tada je ispratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

FABRIKA U SRED NASELJA
Zanimljivo je da se tokom jedne od kontrola kineska kompanija pohvalila da je obavila mere koje nisu bile predmet inspekcijskog rešenja. Na primer – da su obezbedili odvođenje otpadnih tehnoloških voda u bazen (što im nalaže Studija o proceni uticaja na životnu sredinu) i da su potpisali ugovor o kupovini opreme za njihovo prečišćavanje. Najavili su i da će ugraditi filter sa aktivnim ugljem radi boljeg prečišćavanja vazduha.
Zašto sve to nije urađeno od početka, pitaju u ekološkom udruženju „Čuvari Perleza”. Oni su se u oktobru prošle godine sastali sa predstavnicima kineske firme i Gradske uprave. Predočili su da se oko fabrike i dalje oseća smrad, te da nije jasno da li je problem u filteru. To bi moglo da se proveri postavljanjem automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha, što su aktivisti i zvanično predložili. Ekološka inspektorka je tada navela da su fabrički filteri skoro 100 odsto efikasni.

„Čuvari Perleza” su takođe ukazali da recikleru otpadne plastike nije mesto pored kuća, međutim nadležni parcelu fabrike smatraju industrijskom zonom.
– Ne znam ko je uopšte dozvolio da se u naselju nalazi pogon koji smeta po zdravlje. Van svake pameti. Neka rade van sela – poručuje prva komšinica kineskog investitora.

Milana Maričić

 • PAPRIKAŠ OD ZMIJA
  Stanovnici Perleza sumnjaju da pogon za preradu plastike zagađuje meliracioni kanal koji protiče pored kompleksa, a takođe i kraj crpne stanice za vodosnabdevanje sela. Vodom iz kanala nekada su navodnjavali bašte, međutim, ona je sada lošeg ekološkog statusa, što znači da se ne može koristiti ni u jednu svrhu, pokazala je prošlogodišnja analiza Zavoda za javno zdravlje.
  – Sada tu nema ni riba, ni žaba, ni sočivice, koja ide na zdravu vodu. To je tako maltene od kada su oni došli, mada ne mogu tačno da kažem. Rekli su da prave neke kolektore, ali teško je proveriti šta rade. Stavljaju ograde oko pogona da ne može ništa da se vidi – navodi Perležanin Miloš Kalanj.
  Populacija kojoj očigledno pogoduju sadašnji uslovi u kanalu jesu zmije. Ima ih i u dvorištima kuća pored fabrike.
  – Nalazimo ih pred vratima. Možemo da uhvatimo pet-šest pa da napravimo paprikaša – kaže jedan Perležanin, ali njegovoj ćerki nije do šale.
  Kineska fabrika ima dozvolu da u ovaj kanal ispušta atmosferske vode sa svog kompleksa koje prethodno prolaze kroz separator.