ZRENJANINAC ZORAN LUDOŠKI NA PUTU KA SVETSKOJ TENISKOJ ELITI

Samo 34 tenisera iz Srbije uzrasta do 18 godina uspela su da se upišu na svetsku juniorsku ITF listu. Četvrti najbolje plasirani među njima je član Galeba Zoran Ludoški (151. pozicija). Do nje je došao preskočivši 65 mesta, nakon što je igrao finale ITF turnira u rumunskom gradu Oradea početkom maja.
Ovaj uspeh još više dobija na značaju kad se uzme u obzir to da među 10 naših najboljih tenisera na toj listi, samo Zoran i mladić iz Loznice ne treniraju u velikim teniskim centrima. Ostali su članovi klubova ili akademija u Beču, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Zoran, koji u junu puni 17 godina, lane se potpuno posvetio juniorskim takmičenjima Svetske teniske federacije (ITF). Krenuo je od turnira 5. i 4. kategorije, a ove sezone prešao je na viši nivo. Osim po svom najboljem ITF rezultatu, takmičenje u Oradei mladi Zrenjaninac će pamtiti i po uzbudljivim duelima. Svaki je, osim polufinala, završen u tri seta.
– Mečevi me jesu iscrpeli, ali nijednom nisam osetio da nemam snage i da ne mogu da izdržim. Najviše sam ponosan na to što sam se borio za svaki poen. Da nisam, možda bih i u prvom kolu ispao, jer sam imao set zaostatka – priča mladi teniser.
To mu nije bio jedini rezultatski preokret na turniru.
– U drugom kolu sam pobedio drugog nosioca (92. juniora sveta). Prvi set sam dobio sa 6:4, drugi izgubio istim rezultatom, a u trećem je protivnik vodio sa 5:0. Nisam se predao. Razmišljao sam: samo još ovaj poen, još ovaj gem, da stignem na 5:5. Posle izjednačenja je bilo mnogo lakše da dobijem dva poslednja gema, rival je tada „pao” – objašnjava Zoran.
I u finalu se pokazalo kako su presudne nijanse: trenutak sreće ili bolje koncentracije.
– Vodio sam sa 5:3 u trećem setu, ali sam na kraju izgubio u taj brejku sa 7:5 – zaključuje Ludoški.
On navodi da mu je cilj da ove sezone uđe u najboljih 100 igrača ITF liste kako bi igrao na juniorskim Gren slem turnirima. Da bi to ostvario, Zoranu su potrebni nastupi na takmičenjima prve kategorije koji nose više bodova. Takvih nema mnogo u regionu jer su skupi za organizaciju.
Važno mu je i da odigra što više mečeva kako bi nadoknadio odsustvo zbog povrede. Zato sada planira učešće na takmičenjima u Mađarskoj i Hrvatskoj (četvrta i treća kategorija). Priprema se u Zrenjaninu sa svojim trenerom Nikolom Mojsinim.
Naš sugrađanin ističe da ga nekoliko godina stariji teniseri od njega, koji su sada stupili na svetsku scenu (Karlos Alkaraz, Holger Rune i Janik Siner) motivišu da i on za par godina zaigra u „prvoj ligi”, na nekom ATP turniru.

M. Maričić

  • ZIMI U HALI BEZ GREJANJA
    Zoran Ludoški je prvak države do 14 i 16 godina i dugogošnji član reprezentacije Srbije. Podržava ga cela porodica iako priznaje da im je sve teže, jer su prepuštani sami sebi. Kako navodi Zoranova majka Vesna, rastu troškovi za inostrana takmičenja (kotizacije, gorivo, hrana, boravak, putarine). Zimi trenira u hali bez grejanja, od devet do 11 uveče ili od sedam do devet ujutru. Na sparing mečeve odlazi u Beograd ili Novi Sad. Teniski savez refundira deo troškova, ali to nije dovoljno, kaže mama Vesna. Minimalna je bila i podrška Grada kojem se porodica više puta obraćala.
    – Ne znam po kojim kriterijumima se finansira sport u Zrenjaninu, ali znam da moj sin ima sve rezultate da opravda pomoć. To ume da vrednuje francuska firma „Tehnifajber” (Technofibre), koja je Zoranov sponzor za opremu – navodi Vesna Ludoški. Da zrenjaninski teniser zauzima značajno mesto u srpskom sportu, odlučilo je Ministarstvo omladine i sporta, potpisavši ovog meseca sa njim ugovor o stipendiranju.
  • FINANSIRANJE
    Na ovogodišnjem konkursu Grada za finansiranje programskih aktivnosti TK Galeb 1890, koji je iznedrio dvojicu reprezentativaca (Zorana Ludoškog i Vanju Nikolića), pripalo je 200.000 dinara – 20 puta manje nego muškom košarkaškom klubu koji će naredne sezone nastupati u trećem rangu. Vanja, koga trenira Gajica Matanović, prvi je na listi Teniskog saveza Srbije za dečake do 14 godina.
    Inače, u Zrenjaninu su finansije dobila još četiri teniska kluba: „Top spin” (250.000), a „Lider”, „Lazarevo” i Sportsko udruženje „Tenis Bečkerek” po 50.000 dinara.