USPEH MUŠKE VOKALNE GRUPE „PANONIKA“: Zlatna medalja stigla iz Bjeljine

Na horskom festivalu „21. Majske muzičke svečanosti“ koji se održao u Bijeljini od 13. do 15. maja Muška vokalna grupa „Panonika“ osvojila je zlatnu medalju i titulu pobednika kategorije. Na Festivalu je učestvovalo 32 ansambla koji su se takmičili u 7 kategorija. Zrenjaninski ansambl se takmičio u kategoriji vokalnih ansambala. Ovo je prvo takmičenje na kojem su zrenjaninski pevači nastupila „uživo“ posle dvogodišnje pauze usled poznate zdravstvene situacije. Njihove utiske prenela nam je dirigent Panonike, Zorica Kozlovački.

– Fenomenalan je osećaj ponovo pevati na sceni, slušati ostale horove, osetiti zajedničko uzbuđenje u punoj sali na proglašenju rezultata. Jako nam je to nedostajalo i iskoristili smo prvu priliku koja nam se ukazala da prikažemo rezultat našeg dvogodišnjeg rada i napretka. Uz čestitke za postignute rezultate svim učesnicima, ja sam naravno prezadovoljna našim nastupom i osvojenom nagradom koja je rezultat velike posvećenosti i rada pevača, istinskih zaljubljenika u zajedničko pevanje i negovanje kvalitetnog horskog zvuka – rekla je Zorica Kozlovački.

Prema njenim rečima, da bi se u ovako malom amaterskom sastavu od devet članova postigao potreban kvalitet potrebno je puno vežbanja, upornosti i odricanja. Ponosna je na njene „Panonske pevače“ za koje kaže da su istovremeno divni prijatelji i inspiracija da uloži svo znanje i iskustvo u njihov zajednički rad.

– Interesantno je da smo bili jedini muški sastav na takmičenju pa smo izazvali veliku pažnju publike koja je zahvaljujući nama mogla da uživa u jedinstvenom zvuku muškog pevačkog ansambla. Pevali smo četiri kompozicije iz našeg repertoara „Ko je srce u te dirno?“ u aranžmanu Saše Vrapca i kompozicije koje smo premijerno izveli „A što ti je mila kćeri?“, „Mariana“ i „Ne stoj Done, Donke“ za koje je izvrsne aranžmane napisao Mirko Jankov. Dobri aranžmani su izuzetno važni za muzički žanr koji mi negujemo i pronalazimo veliku sreću, ogromno zadovoljstvo i čast u ovoj saradnji. Opštem dobrom utisku je osim našeg pevanja doprinela i nova garderoba koju smo za ovu priliku prvi put nosili na sceni. Veliku zahvalnost na gostoprimstvu i odličnoj saradnji izražavamo i organizatorima takmičenja SPD „Srbadija“ iz Bijeljine.“ – kazala je Kozlovački.

Grupa „Panonika“ se zahvaljuje sponzorima, Gradu Zrenjaninu, Narodnom muzeju Zrenjanin, Kulturnom centru, zrenjaninskoj publici, prijateljima koji su nam pomogli i podržali nas da odemo na ovo takmičenje i zablistamo zlatnim sjajem. Ovo je tek početak sezone, „Panonika“ se priprema za još nekoliko takmičenja/festivala, Godišnji koncert za zrenjaninsku publiku koja tradicionalno voli horsko pevanje i ima istančan ukus za ovu vrstu vokalne umetnosti, kao i za nastupe na kulturnim dešavanjima u gradu i šire. Muška vokalna grupa je osnovana 2020. godine pri Udruženju „Major Music“ i u njoj pevaju: Milivoj Adamov, Darijo Gološin, Goran Mišković, Zvonko Romac, Milan Jokić, Robert Hodžić, Aleksandar Milaš, Vladimir Tomić i Milan Milanov

M.Ml.

Foto: Arhiva voklane grupe „Panonika“