BUKA, ISPARENJA I METALNA PRAŠINA NA GRANICI NASELJA DUVANIKA I INDUSTRIJSKE ZONE „BAGLJAŠ”

Građani veruju da im je ugroženo zdravlje, nadležni tvrde da je sve u redu

Ispred kuće sugrađanina Dragana Ajdera svakodnevno je parkirano nekoliko šlepera punih otpadnog metala, koji čeka da bude istovaren u dvorište preko puta. Pristigao materijal potom grupiše kran i na samo nekoliko metara od kuće dalje obrađuje. U procesu se stvara velika buka, često i van radnog vremena, a po okolini se raznose ostaci strugotine i neprijatni mirisi isparenja, priča Ajder.
– Zamislite kada kran uzme auto, pa ga spusti u presu ili kad dođe šleper od 25 tona i izbacuje otpad. Buka je nepodnošljiva, a čuje se i do sedam sati uveče. Pokušao sam da im ukažem na to, ali nisu hteli da razgovaraju sa mnom – objašnjava naš sagovornik.

ZAGAĐENA OKOLINA
Ajder je jedan od potpisnika molbe koju je podržalo više od 50 žitelja naselja Duvanika, čiji se domovi nalaze u ulicama koje se graniče sa Industrijskom zonom „Bagljaš”. Oni se godinama bore protiv firmi koje, veruju, svojim delatnostima ugrožavaju njihovo zdravlje.
U samom naselju i na nekoliko metara posle table koja pokazuje kraj grada nalaze se otpad sekundarnih sirovina, asfaltna baza i stovarišni punkt građevinskih podloga.
– Svima nam je uskraćeno osnovno ljudsko pravo da dišemo slobodno i nesputano. Objekti zagađivača locirani su od 50 do 400 metara od urbane sredine, a neki su smešteni i u delu grada gde je postavljen znak za početak naseljenog mesta – objašnjava Ajder.
Kako kaže, zbog ovih problema obraćali su se mesnoj zajednici, inspekciji za zaštitu životne sredine, komunalnoj i pokrajinskoj inspekciji. I pored reagovanja nadležnih, problem nije rešen.
– Hitno neko treba da se pozabavi time. Zdravlje nam je ugroženo, a govore nam da se naviknemo – kaže Ajder.
Na teritoriji grada smešten je otpad sekundarnih sirovina.

Prema rečima našeg sagovornika, udružene komšije negoduju zbog prisustva metalne prašine u vazduhu, isparenja freona i motornih ulja (do kojih dolazi prilikom seče teških metala i automobilskih motora), kao i zbog buke koju stvara skladištenje i obrada otpada.
Upitno je i zemljište oko firme na kojem je nekada odlagan metal, a koje je sada zagađeno opiljcima, potvrdili smo na terenu.
Naspram njega nalazi se asfaltna baza koju samo pruga deli od ulaska u grad. Kako na licu mesta saznajemo, na njoj se skladišti rizla, pesak, čađ, gar i strugani asfalt. Na pomoćnoj pruzi uz asfaltnu bazu, urasloj u travu, lagerovan je građevinski materijal. Malo zavučena je i gomila čađi koju vetar raznosi okolo.
– Sve se odvija na 200 metara od kuća, a ne postoji obezbeđena zaštita od nanosa za okruženje. Intenzivno se šire kancerogene čestice prašine i gusti dim visine i preko 50 metara. Nekada su čitave ulice u magli, a zagađeni su i proizvodi koje uzgajamo u baštama – ističe Ajder.

U SKLADU SA PRAVILIMA
Iako su sugrađani u više navrata ukazivali na opasnost koja im preti, nadležni organi nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.
U toku prošle godine inspektori su u dva navrata izvršili nadzor i procenili da je rizik po životnu sredinu nizak, stoji u godišnjem izveštaju Inspekcije za zaštitu životne sredine.
Na osnovu žalbi inspektori su naložili kontrolno merenje emisije praškastih materijala na emiteru postrojenja asfaltne baze, navodi se u izveštaju.
Kako od inspekcije saznajemo, merenje je izvršio ovlašćeni institut Ministarstva za zaštitu životne sredine, čime je potvrđeno da je sve u skladu sa pravilima. Potom su sproveli i kontrolni nadzor i kontrolno merenje, nakon čega je predmet zatvoren.
Po prijavi, na teren je izlazila i komunalna inspekcija kako bi izvršila proveru gomile struganog i lomljenog asfalta koje se nalaze uz objekat „Putevi Srbije”, a koji je takođe lociran pored pruge u Industrijskoj zoni „Bagljaš”.

UKLANJANJE DUGO TRAJE…
– Saznali smo da služi za popunjavanje udarnih rupa na kolovozu na teritoriji Grada Zrenjanina i usmeno su naložili da se ukloni – odgovorili su iz Komunalne inspekcije krajem prošle godine.
Budući da se materijal još uvek nalazi na istom mestu, kontaktirali smo nadležne. Objasnili su nam da se krenulo sa uklanjanjem, a kada se materijalom naspu gradske ulice, asfalta više neće biti na spornoj lokaciji, kažu iz Komunalne inspekcije.

J. Šormaz