REKONSTRUKCIJA JEDNE OD NAJLEPŠIH ZGRADA U GRADU BIĆE GOTOVA DO PROLEĆA

Zdanje nekadašnjeg „Ogreva” biće zaštićeno ogradom

Na upravnoj zgradi preduzeća „Keramika Jovanović”, koja se nalazi u Ulici kralja Petra Prvog, ubrzano se radi na obnavljanju unutrašnjosti, fasade, ograde i dvorišnog prostora. Na gradilištu smo zatekli Budimira Jovanovića, vlasnika zgrade i direktora firme „Keramika Jovanović” sa kojim smo razgovarali kada će obnova objekta i dvorišnog prostora biti privedena kraju.
– Godine 2006. privatizovali smo „Ogrev” i zatekli upravnu zgradu u veoma lošem stanju. Nakon nekoliko meseci izveli smo radove na obnovi fasade i rekonstrukciji krova koji je prokišnjavao na više mesta. Zamenili smo dotrajale grede, letve i kompletan crep, a nakon toga smo pristupili krečenju unutrašnjeg prostora i farbanju stolarije – priča Jovanović.
Obnova objekta trajala je punih deset godina, jer je reč o temeljnoj rekonstrukciji koja nije izvođena još od kako je zgrada nastala 1899. godine. Zavod za zaštitu spomenika je u jesen 2016. godine dao saglasnost i tada je odrađena kompletna hidroizolacija objekta sa HIO tehnologijom, kako bi se sprečilo dalje propadanje usled velike količine vlage koja je nagrizala zgradu.
– To je podrazumevalo da se nivo podova u suterenskom delu spusti za oko 50 centimetara i da se u tom nivou specijalnim metodama presecaju zidovi i ugrade hidroizolacioni materijali. Paralelno sa tim radovima, urađena je zamena starog kotla na ugalj i ugrađena su dva najsavremenija gasna kotla sa svim instalacijama spolja i unutar zgrade, i time smo rešili pitanje zagađenja prostora oko naše upravne zgrade – ističe naš sagovornik.
Takođe, urađena je kompletna zamena dotrajalih instalacija, započeta rekonstrukcija fasade, a sve u skladu sa dozvolama Zavoda za zaštitu spomenika.
Najviše nas je zanimalo kada će kompletna fasada biti završena, uzevši u obzir da je jedan deo ostao nezavršen.
– Usled velikih oštećenja zidova zbog vlage, radovi su se sporije odvijali u odnosu na planirano, tako da nismo uspeli da do početka zime završimo posao. Ostala je još četvrtina fasade da bude rekonstuisana i to će biti urađeno početkom proleća, čim se temperature stabilizuju iznad deset stepeni – saznajemo od vlasnika.
Originalnu zgradu banke krasila je masivna ograda od kovanog gvožđa koja je vremenom uklonjena, a sadašnji direktor planira da je vrati na osnovu fotografija koje poseduje. Ograda će biti verna replika originalne, a planirano je da i ona bude gotova do proleća.
U sklopu zgrade izvode se radovi na dvorišnom prostoru. Predviđeno je da jednim delom tu bude parking, dok će na drugom biti ukrasno zelenilo.
– Planiramo da navedene radove izvedemo u toku ove godine i da našim zaposlenima, poslovnim partnerima, našim sugrađanima, kao i svim ljudima koji dolaze u naš grad omogućimo jednu novu i lepšu vizuru ulice Kralja Petra – kaže Jovanović.

  • VIŠE NAMENA
    Podsećanja radi, zgrada o kojoj je reč, nekada je bila filijala Austrijske banke. Građena je u periodu 1899-1900. godine prema planovima arhitekte iz Bratislave, Jožefa Huberta u neorenesansnom stilu. Od 1920. u zgradi se nalazila filijala Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Ipak, našim sugrađanima je svakako poznatija kao zgrada u kojoj se nalazi firma „Ogrev” koja je 2006. privatizovana.

 

 

M. Malbaški