REZULTATI ANKETE GRAĐANSKE INICIJATIVE „ZAJEDNO ZA VODU“: Toplana ocenjena jedinicom, ostalim institucijama dvojke

Zakonom o komunalnim delatnostima propisano je da lokalna samouprava obavezno i najmanje jednom godišnje mora da ispita koliko su korisnici zadovoljni pruženim komunalnim uslugama u Gradu. Udruženje građana „Zajedno za vodu“ sprovelo je odgovarajuću anketu u periodu od 26. septembra do 4. novembra, a anketirano je ukupno 1.247 građana. Ispitivanje je vršeno na pijacama, trgovima, u centru grada, na uličnim akcijama i preko interneta, a vodilo se računa o starosnoj, polnoj i obrazovnoj strukturi građana. Rezultati sprovedene akcije predstavljeni su na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).
– Pošto lokalna vlast nije želela da se čuje glas građana, udruženja građana i političke stranke okupljen
i oko građanske inicijative „Zajedno za vodu“ uradili su ono što aktuelna vlast nije. Toplana je dobila čistu jedinicu na skali od 1 do 5 i to je jedino preduzeće sa kojim građani ne žele da potpišu ugovor. Razlog je loša i skupa usluga, a komplikovane procedure i sporne gradske odluke sprečavaju građane da prekinu sve veze sa Toplanom – jedna je od važnih poruka sa konferencije.


Vodovod je dobio nešto bolju ocenu, jer je voda potrebna svakom domaćinstvu, a kakva god bila, njena isporuka je konstantna. Građani jasno navode da je najveći komunalni problem Zrenjanina upravo nedostatak čiste vode, koji prati širenje neprijatnih mirisa iz Kafilerije.
– Ono što smo želeli da postignemo ovom akcijom je
ste da ojačamo naše jedinstvo i zajedništvo koje je neophodno kao kontra teg svemu što se u Gradu dešava. Lokalna vlast uporno ne rešava ni jedan problem, a svaki se gura pod tepih. Mnogo je obećanja, a nezadovoljni građani nemaju kome da se obrate. Zato smo pokrenuli ovu priču koja treba da se završi listom za lokalne izbore koja treba da smeni sadašnju vlast – ističe predsednik građanske inicijative „Zajedno za vodu“ Dušan Kokot.

M.Malbaški
Foto: Jovan D. Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)