RIBNJAK „SUTJESKA” INVESTIRAO U PROIZVODNJU HRANE ZA ŠARANE

Ratarstvo smanjuje troškove proizvodnje

Nakon neuspele privatizacije 2005. i brojnih poslovnih problema koji su završeni stečajem 2016. godine, Poljoprivredno preduzeće „Bratstvo jedinstvo” iz Neuzine započelo je svoj novi život. Najveći deo imovine iz stečaja kupio je Ribnjak „Sutjeska” koji planira da na njivama proizvodi hranu potrebnu za tov šarana.
Zahvaljujući novom vlasniku poljoprivredne mašine su ponovo popunile hangare neuzinskog Poljoprivrednog preduzeća. Oranice su obrađene i na njima će se proizvoditi sve potrebno za uzgoj šarana.
– Zasejali smo 380 hektara žitarica i ostavili smo oko 120 hektara za kukuruz i za suncokret. Sistem za navodnjavanje je u funkciji na 300 hektara tako da ćemo uspeti i drugu žetvu da ostvarujemo na značajnim površinama – pojašnjava Dragan Došlo, komercijalni direktor.
Dok nam pokazuje novi kombajn i traktor, Došlo navodi da se Ribnjak na ovaj potez odlučio jer im godišnje za tov šarana treba dva i po miliona kilograma žitarica, kukuruza, ječma i tritikalea. Ulaganjem u ratarstvo ovaj Ribnjak će smanjiti troškove proizvodnje, što će im posebno biti važno naredne godine jer je prodaja ribe ove zime znatno ispod višegodišnjeg proseka.
Direktor Ribnjaka Vidak Milošević navodi da je korona smanjila prodaju, kao i da su morali da snize cenu u veleprodaji. Ona se kretala krajem novembra i na početku decembra od 230 do 260 dinara za kilogram, što je najniže u poslednjoj deceniji. Slična situacija je kod ostalih proizvođača ribe u Srbiji.
– Mi smo uvek uspevali da prodamo ribu, ali ove godine će to biti ozbiljan problem. Konkretno, imamo 28 lager-zimovnika koji su sada puni. To se prethodnih godina nikada nije desilo. Sada moramo da otvaramo nove kapacitete za lagerovanje ribe. Pripremili smo 65 vagona najkvalitetnijeg šarana, ali zbog pandemije, koja je sprečila ljude da proslavljaju krsne slave, prodaja je minimalna – navodi Vidak Milošević.
„Bratstvo jedinstvo” u Neuzini neće nastaviti poslovanje kao novo preduzeće, već kao radna jedinica u okviru Ribnjaka. Tu će se otvoriti i mešaona za koncentrate kojima se hrani riba, a ima kapacitet 300.000 kilograma godišnje.

N. M.