RUKOVODSTVO REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE RAZMATRALO UČINAK PRIVREDE U 2015.

Za hvalu samo proizvodnja pšenice

U 2015. godini, od januara do kraja avgusta, privredna kretanja u regionu više su nego zabrinjavajuća. Informaciju o tome prošlog četvrtka sagledali su članovi Upravnog odbora Regionalne privredne komore Zrenjanin. Na sednici kojoj su prisustvovali Miroslav Miletić i Predrag Petrović, potpredsednik i generalni sekretar Privredne komore Srbije, bilo je reči i o radnoj verziji nacrta Zakona o privrednim komorama, materijalnom položaju asocijacije ovdašnjih privrednika, odnosno o finansijskom učinku INOKOOP-a 2015.

– Pokazateljima rada i poslovanja regionalne privrede u 2015. nikako ne možemo biti zadovoljni. Do kraja avgusta industrijska proizvodnja bila je ispod nivoa ostvarenog u istom periodu 2014. i u znatnom zaostatku za Srbijom i Vojvodinom. Spoljno trgovinska razmena regiona dostigla je trenutne mogućnosti, a za eventualno povećanje izvoza bilo bi nužno investirati u nove kapacitete sa izvoznom orijentacijom. Za zapošljavanje se može reći da je pokrenuto sa mrtve tačke, ali pomak nije kakav bi želeli. Za to je glavni krivac otpuštanje zaposlenih u privredi i vanprivredi, a rast imamo samo kod preduzetnika – rekao je diplomirani ekonomista Momčilo Nikolčić, potpredsednik RPK Zrenjanin i osvrnuvši se na takođe teško stanje u agraru napomenuo: – Ove godine jedina svetla tačka je pšenica kod koje smo imali prinos veći od kada se rezultati žetve beleže. Sve ostalo je u podbačaju.

Prošlog četvrtka članovi UO RPK ocenili su da novi zakon o privrednim komorama, čiji se nacrt priprema uz podršku stručnjaka Privredne komore Austrije i mentorstvo Udruženja privrednih komora Nemačke, zaslužuje punu afirmaciju jer treba da pruži snagu privrednim komorama, da mogu biti ravnopravan partner vladi u kreiranju privrednog ambijenta i zaštiti interese svojih članica.

– Vratiće se obaveznost članstva, a obezbediće se i mehanizam da se plaćanje članarine bude uredno. Da bi komorski sistem zaista bio njoj na usluzi i korist, odlučujuću reč o izboru funkcionera u Komori imaće parlament privrednika – rekao je Miroslav Miletić.

Kako se čulo ovom prilikom, novi komorski sistem treba da zaštiti interese privrede kroz otvoreni, partnerski dijalog sa Vladom Srbije o potrebama privrede, zakonske regulative i propisa, njihovog poštovanja i donošenja zakonskih akata. Njime će biti definisane usluge komorskog sistema privredi kako bi se pomogao rast izvoza i povezivanje sa stranim tržištima. Insistiraće se i na takozvanom dualnom obrazovanju, kao i usavršavanju privrednika.

Upravni odbor RPK usvojio je informaciju o Sajmu INOKOOP 2015. i njegovim finansijskim efektima, a doneta je i odluka o dodeljivanju tradicionalne Nagrade RPK za 2015. godinu.

IZVEŠTAJ I POSLANICIMA

Informacije o privrednim kretanjima u regionu, obimu industrijske proizvodnje, spoljnotrgovinskoj razmeni i zaposlenosti, RPK Zrenjanin redovno objavljuje na svom sajtu. Izveštaji se dostavljaju i lokalnim samoupravama, a na Upravnom odboru u četvrtak, zaključeno je da isti treba redovno da se dostavljaju i poslanicima iz srednjeg Banata u pokrajinskom i republičkom parlamentu.

Z.D.