OLEG VASILjEVIČ KARCEV O MOGUĆNOSTIMA ZA SARADNjU SA RUSIJOM

Zajednička preduzeća za dobrobit svih
Oleg Vasiljevič Karcev, direktor „Tehnoparka“ i predstavnik investicionog fonda „Dega“ grupe iz Noginska, bio je jedan od zapaženijih učesnika Međunarodnog ekonomskog foruma koji je održan prošle nedelje u Zrenjaninu. On je govorio o mogućnostima pospešivanja saradnje ruske i srpke privrede.
– Rusija je pod sankcijama i Srbija bi mogla da pomogne da se roba lakše distribuira – rekao je Karcen i dodao: – Najpre bih predložio otvaranje zajedničkih preduzeća sa većinskim srpskim kapitalom. Neophodno je da se otvore takva preduzeća u kojima će srpska strana imati 51 odsto učešća i samo u tom slučaju mi ćemo investirati – rekao je ruski preduzetnik.
Direktor „Tehnoparka“ iz Noginska koji obuhvata 36 preduzeća iz 13 država sa investicionim fondom od 2,5 milijardi evra razmotrio je i ostale mogućnosti za saradnju.
– Druga sugestija je da se otvori zajedničko preduzeće u Rusiji. Za sada „Dega“ ima ogroman industrijski park, uskoro će imati i poljoprivredni, tako da bi za Srbiju bilo odlično da se bavi poljoprivredom. Predložio bih i izradu fabrika kod vas u Srbiji jer sam u nekim izveštajima čuo cifre koje su me impresionirale.
Pozivajući se na odlične veze sa Rusijom i želeći da omogući lokalnim privrednicima da sarađuju bez posrednika sa evropskim kolegama, načelnik okruga i domaćin međunarodnog Ekonomskog foruma Dušan Šijan je prošle nedelje pozvao učesnike da investiraju u Srednji Banat, a da ovde proizvedenu robu plasiraju na rusko tržište.

M.Bukvić