SREDNjI BANAT U BLOKADI TEŠKOJ DEVET MILIJARDI DINARA

SVAKI PETI RAČUN „U AUTU“

Svako šesto preduzeće ili preduzetnik u Srbiji ima blokirani račun, odnosno ne može da plaća svoje obaveze. Na kraju prošlog meseca, a prema podacima Narodne banke Srbije, situacija u srednjem Banatu u pogledu nelikvidnosti privrednih subjekata bila je i teža. Od ukupno 5.300 registrovanih računa ovdašnjih preduzeća i preduzetnika 30. septembra „u autu” bio je skoro svaki peti (940 ili 17,7 procenata).
Na kraju trećeg kvartala 2015.godine, kako izveštava dipl. ekonomista Momčilo Nikolčić iz RPK Zrenjanin, iznos blokade srpskih preduzeća i preduzetnika dostigao je 250 milijardi dinara ( ili dve milijarde evra), što predstavlja 6,5 procenata bruto domaćeg proizvoda.
Iznos duga zbog kojeg su privrednicima blokirani računi neprestano se uvećava od početka 2013.godine kada su nenaplaćena potraživanja iznosila 120 milijardi dinara. To suštinski znači da su preuzete, a neplaćene obaveze srpske privrede duplirane za samo 2,5 godine.
Nelikvidnost privrede Srednjobanatskog okruga 30. septembra bila je „teška” devet milijardi dinara. U odnosu na septembra 2013. godine, kada je iznosio 3,2 milijarde dinara, iznos blokade sada je uvećan 2,8 puta.
– Zakon o obaveznosti plaćanja, čiji je cilj jačanje finansijske discipline, za sada očigledno ne daje rezultate. Iako je ovim propisom predviđeno da država i lokalne samouprave obaveze plaćaju u roku od 45 dana, dešava da oni koji su odradili neki posao za njih na naplatu čekaju i po nekoliko meseci. I među preduzećima isplata se praktikuje u rokovima koji su dva do tri puta veći od zakonom propisanih 60 dana. Za nepoštovanje zakona predviđene su visoke novčane kazne, ali o tome nema podataka. Očigledno, zakon se suštinski i ne primenjuje – kaže Momčilo Nikolčić i navodi da je otuda u pripremi novi Zakon o obaveznosti plaćanja sa strožijim inspekcijskim nadzorom što će svakako doprineti efikasnijoj naplati dospelih potraživanja i podizanju likvidnosti na viši nivo. Z.D.

„AGROŽIV” „VOJVODINAPUT” PREDNjAČE
Po visini iznosa blokiranog računa žitištanski „Agroživ” u ovom delu Banata i dalje nema premca. Ova kompanija za preradu mesa obaveze nije u stanju da plati neprekidno 557 dana, a sada iznos blokade ove firme sa Topolovačkog puta bb iznosi 3,87 milijarde dinara.
Po manjku u kasi, i obavezama koje su prispele, a ne može da ih plati (od ukupno milijardu i po dinara) na drugom mestu je „Vojvodinaput-Zrenjanin”. Ova putarska firma je blokirana 1100 dana.Pretraživanjem jedinstvenog računa NBS ustanovili smo i da „Radijator“ prednjači po visini blokade računa. Livci su, naime, u „minusu“ skoro 860 miliona dinara.