ŠAHISTI IZ ELEMIRA JOŠ JEDNOM SU ZADIVILI POKLONIKE DREVNE IGRE

Matirali i velikane

Šesto mesto Naftagasa iz Elemira na prošlogodišnjem ekipnom prvenstvu države u šahu za mnoge je bilo iznenađenje. Ali, isti plasman na nedavno završenom turniru uspeh je koji su dobri poznavaoci ove misaone igre očekivali. Ponosni na to što su se među ekipama iz velikih gradova pozicionirali na sredini tabele, Elemirci ističu da to nije slučajno.
Klub je 1974. godine nastao od šahovske sekcije, a potom je stalno napredova i rastao. U poslednjih 15 godina nastupa u saveznom rangu (Druga i Prva liga), a pet godina unazad samo jednu sezonu je proveo u ligi nižoj od Prve. Naftagas je najuspešniji šahovski klub u Banatu, a treći je u Vojvodini.
Prvenstvo je ove godine održano od 25. septembra do 3. oktobra u Rumi. Za elemirski klub igrali su velemajstor Vitalij Bernadski (Ukrajinac), internacionalni majstori Miloje i Milovan Ratković i Predrag Bodoroga, kao i FIDE majstori Pavle Dimić, Danilo Besedeš i Siniša Popov.
– Ovo je izuzetan uspeh tima u kojem petorica „udarnih” igrača imaju od 23 do 26 godina. Vrlo su mladi, a pošto igranje šaha nije ograničeno godinama, verujem da će narednih godina žariti i paliti našom šahovskom scenom. Želimo da svi ostanu u Klubu i sledeće sezone kada očekujemo još bolji plasman u Prvoj ligi – ističe Milorad Jankov koji je već 43 godine na čelu ovog uzornog kolektiva.
Naš sagovornik dodaje i da je od bolje plasiranih klubova Naftags savladao Vladimirce i Spartak. Jak otpor pružio je Rumi i Jelici, a bez problema je slavio protiv Zvezde, Partizana i Mladosti.
Nesumnjivo da su stabilna uprava, vredni i predani ljudi koji se brinu da šahisti imaju najbolje moguće uslove, doprineli vrhunskim dostignućima ekipe. Jankov i njegovi saradnici Radomir Jančić i Branislav Bjelić ističu da im mnogo pomažu lokalna samouprava, Mesna zajednica Elemir i Pero Pilipović.
– U zgradi MZ Elemir imamo svoj kutak, prostor je svetao i čist i tu se redovno okupljaju ljubitelji šaha. Ne plašimo se posla, brinemo da sve bude u redu, pa smo tako decembra prošle godine renovirali svoje prostorije – kaže Jankov.

  • NA SREDINI TABELE
    Naftagas je u Rumi na 11 susreta zabeležio pet pobeda, tri nerešena rezultata i isto toliko poraza, a svojio je rekordnih 18 bodova. Prvak države je Jelica PEP – Goračići, drugi je ŠK Vladimirci, a treći ŠK Itaka iz Beograda. Ispred Elemiraca su još ekipe iz Rume i Subotice, u leđa im gledaju šahisti iz Lučana, Novog Sada i Kaća, a ligu su morali da napuste Mladost iz Nove Pazove, te Crvena zvezda i Partizan iz Beograda.

B. Mandić