SAJAM SIRA U FRANCUSKOJ: „Mlekoprodukt” predstavnik Srbije

Na internacionalnom sajmu sira „Mondial du fromaž“ (Mondial du Fromage), održanom ove nedelje u Turu u Francuskoj, oboren je Ginisov rekord sa najvećim platoom sira dužine 161 metar. Na njemu se nalazilo tri tone sira iz 20 različitih zemalja, a jedini predstavnik Srbije bila je kompanija „Mlekoprodukt”, deo Grupe „Savencia Fromage & Dairy”.

Predstavljen je polutvrdim „biser selekta” sirom od kravljeg mleka i istoimenim tvrdim sirom od ovčjeg mleka.

Oko 1.000 posetilaca imalo je priliku da, tokom tri dana sajma, degustira 952 vrste sira.

Na sajmu je, u saradnji sa „Interanacionalnim udruženjem sirara“ održano i svetsko takmičenje za najbolji sir. Članica žirija, koji je činilo 135 sudija, bila je i Bojana Momčilov iz kompanije „Mlekoprodukt“.

Tokom sajma održano je i tradicionlno zasedanje Internacionalnog udruženja sirara, čiji je Srbija član od januara ove godine. Njegov predsednik Rolan Bartelemi kaže da je poziv našoj zemlji da učestvuje deo aktivnosti udruženja.

Bio sam u Srbiji u više navrata, probao srpske sireve i mislim da im je mesto među renomiranih proizvođačima koje smo imali priliku da upoznamo na ovogodišnjem sajmu. Cilj je promovisanje kulture konzumiranja sira i sirarske delatnosti, a ovo je samo jedna od aktivnosti koje u toj misiji primenjujemo – istakao je Bartelemi.

М.B.

Foto: Benjamin Dubuis