SAJAM STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA U BAČKOJ PALANCI

Od organske hrane do tradicionalnih kolača

Duh tradicije, stvaralački potencijal, proizvode starih zanata i tradicionalne ukusne kolače predstavile su domaćice iz 170 seoskih udruženja iz 41 opštine i gradova Vojvodine na Sajmu stvaralaštva seoskih žena. Interesantan i sadržajan program, održan je 10. oktobra povodom Međunarodnog dana seoskih žena, a domaćin je bila Bačka Palanka. Gosti i učesnici su imali priliku da se upoznaju i sa organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga i udruženja žena iz Aradca, Orlovata, Belog Blata, Elemira, Kleka, Banatskog Despotovca i Botoša su svake godine rado viđeni gosti.
– Cilj manifestacije su negovanje i čuvanje tradicije bogatog nasleđa vojvođanskog multinacionalnog ambijenta – kaže Biljana Popadić, predsednica Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga. – Smatram da se treba odazivati na ovakve događaje jer uvek vidite nešto novo i drugačije, a druženje je predivno.
Prema rečima predsednice Kluba žena Anuške Šimon iz Belog Blata, organizacija je bila veoma uspešna, osim što je kiša remetila višečasovno druženje.
– Pored razmene iskustva i suvenira, imamo i edukacije. Bavim se proizvodnjom organske hrane i za mene je bila veoma značajna edukacija o pakovanju hrane organskog porekla, koju je održala profesorka Biološkog fakulteta iz Novog Sada, Branka Lazić. Ovaj sajam je dokaz da ženske ruke mogu pretvoriti svaku ideju u stvarnost – veli gospođa Šimon.
Organizatori ovog kreativnog skupa su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavod za rodnu ravnopravnost AP Vojvodine Savet za rodnu ravnopravnost i Ženska odbornička mreža Grada Zrenjanina su podržali učešće seoskih udruženja žena iz našeg Grada. Članice udruženja su oduševljene odazivom i organizacijom, a želja im je da sledeće godine Grad Zrenjanin bude domaćin. Gosti sajma bile su žene iz Slovenije i žene iz sela Zlakosa kod Zlatibora, koje se bave grnčarijom. I. Božić

BOKA – POVRATAK DOMAĆOJ VUNI

Udruženje žena iz Boke, uz podršku Turističke organizacije opštine Sečanj, započelo je proizvodnju predmeta od vune, na starinski način – kako se u banatskim selima od davnina radilo.
– Sve rukotvorine imaju upotrebnu funkciju i vrednost. Pored ostalog to su i jorgani, jastuci, pojasevi, sedalice – kaže Miljana Milošević, direktorka Turističke organizacije. – Prvu prezentaciju svojih proizvoda imale su na Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Bačkoj Palanci. TO Sečanj će nastojati da afirmiše i promoviše preduzimljivost i istrajnost žena i njihovih udruženja žena naše opštine.S. M.