ŠAMPIONAT EVROPE U VAZDUHOPLOVNOM MODELARSTVU: Srbija sedma u generalnom plasmanu

Na juče završenom Evropskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu, Srbija je u generalnom plasmanu bila sedma, Francuska je sveukupni pobednik, Rusija druga, a Poljska treća. U zaleđu Zrenjanina prema Tisi nadomak Aradca, od utorka do četvrtka u klasama F1A, F1B i F1C, takmičilo se 260 najboljih aviomodelara iz 30 država Evrope i iz Izraela.

20160819 bojan svetozar gostojic  (3)

On naših reprezentativaca, najbolji plasman zabeležio je Zrenjaninac Bojan Gostojić, koji je u klasi F1B u konkurenciji takozvanih gumenjaka zauzeo deseto mesto. Među bolje plasiranim reprezentativcima Srbije bio je i Bojanov otac Svetozar, koji je takođe u klasi F1B zauzeo 16. mesto. Boje Srbije na Evropskom prvenstvu, ali u klasi F1C branio je i Živa Kovački, takođe iz Zrenjanina, koji je u konkurenciji 55 „penjača” izborio plasman na 20. mesto.

20160819 slavko simic 20 ti u klasi FJA (3)

Svečano proglašenje pobednika zakazano je za danas u 18 časova, u Kulturnom centru, ali mimo očekivanja takmičara iz Srbije neće biti na pobedničkom postolju. U klasi F1A ekipno smo zauzeli deseto mesto (S. Savić, M. Tica i R. Blagojević), u konkurenciji gumenjaka (F1B) bili smo 12. (Bojan i Svetozar Gostojić i R. Blagojević), dok smo u klasi F1C (D. Lakić, Ž. Kovački i B. Bjelić) bili devetoplasirani.

– Naš rezultat na Evropskom šampionatu je u okviru očekivanog. Možda smo više mogli u klasi F1B, u konkurenciji „gumenjaka”, ali nas je jedan slabiji let izbacio iz borbe za najviši plasman – kaže Nikola Borovac, direktor reprezentacije Srbije.

Z.D.