SAOPŠTENJE „GRUPE ZILIO“ DOO BEOGRAD: Tužili smo Ministarstvo zdravlja

Nenad Obradović, direktor „Grupe Zilio“ DOO Beograd, obratio se medijima obelodanjujući da je njegova firma podnela tužbu protiv Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a zatražen je i sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Obradović je u svom saopštenju naveo i druge detalje u vezi sa problemima koji prate pokušaj da se aktivira postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, između ostalog i to da je fabrika vode dobila pozitivno mišljenje Mistarstva građevine Republike Srbije.

Obaveštavamo javnost da smo 29. decembra 2017. godine, posle šest pokušaja da stupimo u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije, podneli tužbu protiv Ministartsva zdravlja. Iako smo pokušali da na prijateljski način napravimo dogovor da se povuče rešenje izdato od strane Ministarstva, u tome nismo uspeli – kaže se na početku saopštenja Nenada Obradovića.

Postavljajući pitanje u čijem je interesu da fabrika vode ne radi, Obradović ocenjuje da je problem u „dijametralno suprotstavljenim mišljenjima i tumačenjima zakona“, ali i u tumačenju nadležnosti pojednih ministarstava, tvrdi Obradović.

Čak ni na dopis naših inostranih partnera koji su uložili 3,5 miliona evra u ovaj posao, nema odgovora premijerke. Posle gotovo 5 meseci nerada postrojenja investitor je, ne svojom krivicom, pretrpeo ogromne gubitke koji se svakim danom uvećavaju zbog potpune nezainteresovanosti administracije da ovo pitanje reši – ocenjuje Obradović.

Investitor je uložio sopstvena sredstva kao i sredstva iz kredita „Erste banke“ u izgradnju fabrike, na raspis javne nabavke JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin. Javnu nabavku je odobrila Direkcija za javne nabavke kao i sama Vlada Srbije, izdavši AOFI garanciju – da bi ta ista Vlada sada zatvorila oči i uši na rešenje Ministarstva zdravlja da investitor ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode i pored toga što je Ministarstvo građevinarstva, pod čijom su nadležnosti komunalne delatnosti, napisalo da može – izveštava javnost Obradović. U nastavku saopštenja on je naveo i podatke o šteti koja u ovakvim okolnostima može nastati na ugrađenoj opremi.

Nadležnima u Vladi Srbije, kao i u Gradu, uputili smo dopis da je nakon 3 meseca stajanja oprema koja je veoma osetljiva na temperaturne razlike (keramički filteri, membrane reverzne osmoze kao i jonoizmenjivačka smesa) u režimu kada postrojenje ne radi, u opasnosti da se trajno uništi/ošteti, čime bi se izazvale nesagledive posledice i višemilionska šteta.

U međuvremenu je ambasador našeg inostranog partnera zatražio sastanak sa predsednikom Vučićem, kako bi mu predstavio problem i zatražio brzo reagovanje i rešavanje nastalog problema koji je nastao ne zaslugom investitora, već drugih činilaca – navodi Obradović.

Na kraju saopštenja Nenad Obradović izveštava i o svojim očekivanjima od gradskih vlasti u Zrenjaninu.

Predloženo je održivo rešenje gradskim vlastima i nadamo se da će se to najkasnije u toku sledeće nedelje rešiti. Na Gradskim vlastima je sada da pokažu da mogu sami da odluče (da postave interes građana ispred politike) i da ovo pitanje reše i da građanima najzad poteče pitka voda u roku od 3 dana od dana postignutog dogovora. Ukoliko do dogovora ne dođe, ne vidimo drugi način već da pokrenemo tužbu protiv nadležnih i na taj način zaštitimo svoja prava i imovinu – zaključio je Nenad Obradović, potpisujući saopštenje kao direktor „Gripe Zilio“ DOO Beograd.