SAVREMENA GALERIJA U MORAHALOMU: Prezentacija kulturnog nasleđa

U Srpskom kulturnom centru „Kolo” u Morahalomu (Mađarska) u petak, 10. januara, otvorena je izložba slika iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin koju je otvorio direktor Dušan Radišić. Ovom prilikom predstavljena su dela novije produkcije nastala krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih. U pitanju su slike izvedene u tehnici ulja ili akrila na platnu, umetnika koji su tada predstavljali mlađu ili srednju generaciju srpske umetnosti. Izložba prikazuje na koje sve načine se jedna tradicionalna tehnika, kakva je slika održala u vremenu novih medija i tehnologija.

– Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži oko dve hiljade osamsto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen pregled savremene likovne umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu. Fond Savremene galerije Zrenjanin čine zbirka slika i akvarela, zbirka skulptura, objekata i instalacija, kabinet grafike (grafički listovi i crteži), zbirka novih medija (fotografije, video – radovi i dr.) i zbirka inostrane umetnosti (radovi izvedeni različitim tehnikama u različitim medijima inostranih autora koji su boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka) – rekao je Dušan Radišić.

Grad Zrenjanin osniva Umetničku koloniju u Ečki, 1956. godine, a zaživela je u vreme kada su umetničke kolonije u Vojvodini već stekle izvesno iskustvo u organizovanju privremenog boravka zainteresovanih umetnika koja postaju stecišta novih umetničkih ideja. Savremena galerija Umetničke kolonije kao institucija osniva se 1958. ima zadatak da se brine o umetničkim delima nastalim uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka, kao i da nastavi sa organizovanjem susreta umetnika u Ečki. Od osnivanja Kolonija u svojim sazivima okupljala je umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama (slikarstvo, skulptura, grafika, crtež), da bi se vremenom održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom i umetnika koji su se bavili akvarelom.
Svake godine Savremena galerija Zrenjanin organizuje najmanje dve izložbe iz zbirke da bi publici predstavila kulturno nasleđe koje čuva.

M.Ml
Foto: Savremena galerija