SEĆANjE NA PIONIRA OLIMPIJSKOG POKRETA

Zrenjanin poštuje delo Ferenca Kemenja

Polaganjem venaca na spomen-bistu u Karađorđevom parku u petak je obeležena 160. godišnjica od rođenja dr Ferenca Kemenja (1860-1944), našeg sugrađanina, osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta i jednog od pionira savremenog olimpijskog pokreta. Venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i generalna sekretarka sportskog saveza Vukosava Đapić Atanacković, kao i zrenjaninski olimpijci Momir Rnić i Milorad Stanulov.
– Ovo je prilika i da se podsetimo naše bogate sportske istorije jer je dr Kemenj neko ko je ostavio pečat ne samo u nekadašnjem Bečkereku, već i u Evropi. Mi se trudimo da ukažemo i na znamenite događaje i sugrađane koji treba da budu inspiracija budućim naraštajima – istakao je Salapura i podsetio da je Zrenjanin do sada imao 43 učesnika na Olimpijskim igrama i da su sportisti iz našeg grada osvojili 23 olimpijske medalje.
Rukometaš Momir Rnić je tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama. U Los Anđelesu je 1984. godine postao olimpijski šampion, a četiri godine kasnije u Seulu je došao do bronze.
L. Z.

Opširnije u štampanom izdanju