ŠESTI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ”: Horovi iz zemlje i inostranstva u gradu horova

Horski festivala „Slobodan Bursać“ biće odražan šesti put od 31. maja do 1. juna u Kulturnom centru Zrenjanina – najavljeno je u ponedeljak, 27. maja, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. Organizatori su Kulturi centar Zrenjanina i „KulturKick Creative Productions”, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Grad Zrenjanin.

O predstojećoj horskoj manifestaciji i podršci su govorili direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i Vladimir Garboš – „KulturKick Creative Productions”.

Kako je reko Goran Marinković, Horski festival „Slobodan Bursać” je jedna od najznačajnijih manifestacija Kulturnog centra, iz godine u godinu je sve bogatija, ovog puta ima međunarodni karakter i nastaviće da se razvija.

Duško Radišić je podsetio da je Zrenjanin grad horova, čime s eponosimo, i da predstojeći Festival to potvrđuje, uz podršku Grada.

– Na ovogodišnjem Festivalu pratićemo nastupe 26 horova – rekao je direktor Festivala Vladimir Stojković. – Pored njih imamo osam gostujućih, ot toga dva iz inostranstva, a šest iz Srbije. Festivalski program će obuhvatiti nastupe ženskih, muških i mešovitih horova. Dečiji horovi će nastupati i u okviru posebnog dela programa matinea. Izdvojio bih gostovanje mešovitog hora „Gortinija” iz Makedonije, kao i gostovanje ženske vokalne skupine „Galina” iz Slovenije.

Među horovima iz Srbije koji će se predstaviti na ovogodišnjem Festivalu su Hor „Horuns” iz Novog Sada i dirigent Bogdan Đaković, koji je lično poznavao Slobodana Bursaća.

– Zanimljiv će biti i Hor „Slavista”, koji su poštovaoci kulture Rusije, i takvu muziku imaju u svom repertoaru – informisao je Stojković. – Od dečijih horova imamo Hor „Čuperak” iz Kikinde, koji pevaju rokenrol pesme. Posebnu novinu ove godine predstavlja nastup horova koji interpretiraju alternativno horsko stvaralaštvo. Očekuje nas nastup hora „Naša pjesma” iz Beograda, koji interpretira revolucionarne pesme, kao i Hora „Horkestar” iz Beograda, koji peva i svoje pesme, i ima jako dobru interakciju sa publikom.

Novina je upravo uvođenje alternativnog stvaralaštva u ovogodišnji festivalski program. Svi drugi horovi su iz Zrenjanina, što je sa velikim ponosom istaknuto.

Prema rečima Vladimira Garboša, kao i prethodnih godina, biće organizovan i prateći humanitarni i ekološki program – izložba „Terra Youth”, u saradnji sa Vajarskom kolonijom „Terra” iz Kikinde, predstavljanje Hor Osnovne i srednje škole „9. maj”, kojim diriguje Gojko Ševar, kao i prodaja torbi od recikliranog materijala – saradnja KulturKick Creative Productione, grafičkog dizajnera Filipa Nemeta i Berkesela.

B. Jajić