SIBIR U BANATU: SNEG ZAVEJAO GRAD I SELA, UPOZORENjE ZBOG ODLOMA GRANA I DALjE NA SNAZI

Beli pokrivač zadao muke službama za čišćenje

Kako su putari dočekali sneg? – Skromno, u krugu porodice. Ovu šaljivu opasku sugrađani su masovno šerovali na društvenim mrežama, ilustrujući nezadovoljstvo zbog neočišćenog snega na ulicama i putevima tokom vikenda. Sneg je počeo da veje prošlog petka, po podne, sve do nedelje ujutru. U Zrenjaninu je palo najviše snega u Srbiji – prema podacima sa sajta vojvodinameteo.rs u pitanju je 45 centimetara, a pojedini mediji prenose da je izmereno 48.
U noći između petka i subote deonica od Čente do Zrenjanina bila je prilično klizava, te su se vozila kretala 20-30 na sat, jer su zanosila u suprotnu stranu puta. U subotu je situacija bila gora, a otići do pijace, prodavnice bila je prava umetnost, jer su staze i kolovozi bili zatrpani snegom, parkinzi neočišćeni, a sneg je sve jače padao.

ZALEĐENE STAZE
Razna mehanizacija čistila je puteve, ali one glavne, te su sporedni kasnije došli na red ili nisu uopšte. Vozila su „šlajfovala”, a veliki problem pravili su snežni brežuljci na pešačkim prelazima koji su nastali čišćenjem kolovoza, pa su pešaci morali da ih preskaču, vodeći računa da ne padnu. Ispred zgrada i kuća udružene komšije su satima lopatama čistile puteljke od snega, kao i svoje četvorotočkaše na parking mestima. Čistili su i vlasnici ispred svojih lokala u blizini centra. Pešačke staze na Bulevaru Veljka Vlahovića, od nadvožnjaka do Avale, u Maloj Americi, oko Kulturnog centra, u Gimnazijskoj bile su utabane od snega gde se do ponedeljka formirao led.

I. I – M. M.
FOTO: J. Nj. Drndak
i privatna arhiva

Opširnije u štampanom izdanju