POČEO PROBNI RAD FABRIKE VODE: Čekaju se analize laboratorija, gradonačelnik tvrdi da je voda već bolja

Postrojenje za prečišćavanje vode na Mihajlovačkom drumu počelo je sa probnim radom juče. Imamo razloga da budemo zadovoljni količinom, a rekao bih i kvalitetom vode koja se upumpava u gradsku mrežu. Već na prvi pogled vidi se da je voda bezbojna, a i ukus je, rekao bih, prihvatljiv. Očekujem da probni rad traje oko mesec dana. Naravno, dotle će ovlašćene državne laboratorije dati svoj sud o kvalitetu prečišćene vode, za koji već sada možemo reći da je znatno bolji od vode koju smo do sada pili. Biće urađen veliki broj analiza dok postrojenje dobije dozvolu za rad od nadležnih zdravstvenih vlasti. Konačno rešenje višedecenijskog problema je na dohvat ruke – izjavio je danas u pauzi skupštinskog zasedanja Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina. On je pritom naglasio da je veliku pomoć i razumevanje za rešavanje ovog problema pružila premijeka Srbije Ana Brnabić.

Gradnonačelnik je podsetio da je fabrika podignuta na osnovu javne nabavke za uslugu prečišćavanja pijaće vode, koju će distribuirati JKP „Vodovod i kanalizacija”.

Cena usluge je 28 evrocenti po kubiku, a konačna cena biće niža nego u Beogradu i Novom Sadu – izjavio je gradonačelnik na novinarsko pitanje.

On je dodao da će tek posle verifikovanih analiza vode biti ukinuta zabrana da se ona pije.

Prilikom posete fabrici vode u ranim popodnevnim satima saznali smo od diplomiranog inženjera tehnologija Željka Pivarskog, da se u javnu mrežu ubaci između 200 i 220 litara vode. Postrojenje radi 24 sata, tako da u javnu mrežu upumpa 17.300 kubnih metara prečišćene vode, što na godišnjem nivou izunosi oko 6,3 miliona kubnih metara, koliko je predviđeno ugovorom sa Konzorcijomom koji je izgradio postrojenje.

M. S-n.

Foto: J. Nj. Drndak