ŠKOLSKI JUBILEJI: Osam decenija OŠ „Đura Jakšić”

Svečanom akademijom u Kulturnom centru, danas je obeležen vredan prosvetni jubilej, 80 godina rada i postojanja Osnovne škole Đura Jakšić” u Zrenjaninu. Voditelji programa, koji su pratili učenici, roditelji, nastavnici i gosti, među kojima su bili i nekadašnji nastavnici i direktori, kao i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i pomoćnik gradonačelnik Duško Radišić, bili su Pavle Miličić, učenik prvog i Iva Krčmarov, učenica trećeg razreda.

DSC_0147_resize

O istorijatu škole i uspesima sadašnje generacije, govorila je Vesna Sakelšek, direktorka škole, koja je naglasila važnost ove ustanove, koja se nalazi u najstarijem naselju Gradnulica, istakavši da je ponosna na ovogodišnja postignuća učenika i nastavnika matične škole i izdvojenog odeljenja na rumunskom jeziku u Jankovom Mostu. Ona je podsetila i da je škola uključena u brojne međunarodne projekte, posebno sa školama iz susedne Rumunije i iz Slovenije.

O značaju prikupljanja dokumenata o školi i objavljivanju monografije, govorio je Stanko Šajtinac, nekadašnji đak škole.

Na teritoriji Gradnulice, 1938. godine, na mestu stare, takozvane „gradnuličke škole“, porušene 1936. godine, podignuta je nova, moderna školska zgrada. Gradnju je po nalogu inženjera Vladimira Živkovića, tadašnjeg predsednika opštine i predsednika mesnog školskog odbora, investirala Gradska opština na zemljištu koje je otkupila od Pravoslavne crkvene opštine. Nakon izgradnje, po projektu arhitekte Đorđa Tabakovića, u periodu od 1936. do 1938. godine, novi školski odbor doneo je odluku 1. marta 1938. godine da nova škola nosi naziv Viteški kralj Aleksandar I Ujedinitelj“. Svojom fasadom i impozantnim izgledom škola je odudarala od okolnih zgrada. U vreme kada je podignuta bila je najveća i najlepša građevina u Gradnulici.

Prethodnih dana, održana su brojna događanja vezana za jubilej, a u ponedeljak su uručene pohvalnice učenicima koji su postigli značajne rezulate na takmičenjima u sali MZ Gradulica”, kao i sportski dan.


M.B.

Foto: J. D. Njegović

DSC_0173_resize

DSC_0169_resize

DSC_0157_resize

DSC_0140_resize