SKUP PODRUŽNICE LEKARA ZRENJANIN: Kako se izboriti sa astmom i kako je prepoznati

Sinoć je Društvo lekara Vojvodine – Srpsko lekarsko društvo – Podružnica lekara Zrenjanin održala još jedan stručni sastanak, na kojem su kao gosti predavači bili lekari specijalisti pneumoftiziolozi iz Opšte bolnice u Valjevu dr Dejan Sofronić, dr Dragica Divnić i dr Aleksandra Spasojević iz Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ iz Lazarevca, a glavni predavač na temu „Praktični aspekti terapije opstruktivnih bolesti pluća“ bio je dr Đorđe Jovanović iz valjevske Opšte bolnice. On je najviše govorio o bronhijalnoj astmi i hroničnu opstruktivnu bolest, budući da su, kako je rekao, ta bolesti sve češće.

-Procenjuje se da u Srbiji od tih bolesti pati više od 600 hiljada ljudi. Veliki je to broj, mada je veoma nezahvalno odraditi to, jer se u Srbiji ne vodi adekvatna evidencija, ali pojedini stručnjaci tvrde da će ove bolesti biti na trećem mestu po smrtnosti do 2030. godine – objasnio je dr Jovanović.

On je dodao da su pedijatri na jednom skupu procenili da će sve više dece biti od rođenja atopičari, odnosno alergični na određene alergene, a da će za 10 godina sva deca imati alergije.

-Ipak, to ne znači da će sva deca imati astmu. Neke bolesti koje uzrokuju alergije mogu dovesti do astme ukoliko se ne leče i ne primete na vreme – napominje specijalista pneumoftiziolog.

Kako je naveo, ove bolesti često nisu dovoljno prepoznate ni kontrolisane. Takođe je problem taj, što pacijenti uzimaju terapiju da bi je ostavili čim im je bolje, a kada im je opet loše ili gore nego što je bilo, opet dolaze kod lekara. Napominje da je preventiva veoma važna.

Na pitanje zašto se nekad običan kašalj proglašava astmom, doktor iz valjevske bolnice otkriva da su nekad simptomi jasni a nekad ne.

-Tipični simptomi astme se javljaju tokom noći ili jutra, a to su otežano disanje, kašalj i iskašljavanje beličastog sadržaja, sviranje u grudima i gušenje, a osobe sa astmom se brzo zamaraju. Takvi simptomi se javljaju u proleće, jesen, odnosno periodično. S druge strane, pacijent može imati samo neke određene simptome, postoji mogućnost da su u pitanju druge bolesti – kazao je.

Lečenje astme nije naporno ukoliko je u pitanju blagi slučaj. Tada ono zahteva najčešće pridržavanje propisane terapije. U težim slučajevima, reci kod gojaznih osoba ili onima koje imaju i druge bolesti, lečenje zahteva često javljanje lekarima i česte hospitalizacije, terapije, a i sami pacijenti budu nezadovoljni jer to traje.

-Poenta svega je što je astma burna reakcija na alergene, te se terapijom te reakcije ublažavaju. Ipak je astma hronična upala – konstatovao je Jovanović.

S.K.