Skupa jesen, još skuplja zima

Piše: MILENA BEČEJAC
Jesen je stigla u naše sokake, priznali mi to ili ne. Možemo da se nadamo još kojem lepom danu jer kiša koja ove nedelje uporno pada nad gradom ostavlja sve manje mesta suncu.
Čim se pomene hladno, odmah mislimo na grejanje. Daljinsko, ono na gas, na čvrsta goriva, struju … Kažu, kakvu god kalkulaciju da napravite, grejanje na gas, kao i ono daljinsko ispadaju najskuplji.
Javno preduzeće „Gradska toplana” poslalo je više od 600 opomena za isključenje korisnicima koji imaju dugove. Čak i tužbe. Građani po tužbama duguju 75 miliona za isporučeni prirodni gas, a za daljinsko grejanje 137,5 miliona dinara.
Svojevremeno, kada je u Zrenjaninu bila akcija za uvođenje centralnog grejanja, a potom i na gas, obrazloženja su bila da će grejanje biti jeftinije, a i da će vazduh koji udišemo biti čistiji bez dima. Niti je grejanje jeftinije, naprotiv, baš je skupo, niti nam je vazduh čistiji. Naravno, ovo drugo nema veze sa grejanjem, već u najvećoj meri sa kafilerijom: smrad iz njenih pogona prosto guši, tera vas da na više od trideset stepeni zatvarate prozore. A tek buka…
Tako nas sve snađe. I loša voda, i loš vazduh, i svašta nešto. Tek, Zrenjanin grad kome se mnogi dive, a ima razloga za to, bio bi za život dobro mesto kada bi nam bili bolji voda i vazduh. Što se vode tiče, čekamo da bude urađena čuvena fabrika, odnosno prečistač, pa da prištedimo na kupovini flaširane vode i platimo račune za grejanje. Kada će to biti? Pa, valjda do kraja godine. Ja se bar nadam.
Što se tiče vazduha, tu je čuvena banatska košava. Valjda će rasterati smrad koji se širi u pojedinim gradskim naseljima. A što se svega ostalog tiče, tu je valjda komunalna policija, pa neka uvede malo reda tamo gde je nadležna, recimo, parkiranja na javnim površinama, radnog vremena ugostiteljskih objekata, i tako to…