SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA: Još jedan korak bliže dolasku kineskog investitora

Skupština grada Zrenjanina usvojila je na današnjoj sednici Program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada za 2019. godinu. Najznačajniji deo Programa odnosi se na prenošenje oko 90 hektara zemljišta u Radnoj zoni Jugoistok II – a na Republiku Srbiju, kako bi tu bila izgrađena fabrika autopneumatika kineske kompanije „Šandong linglong“, o čemu su sporazum sredinom septembra prošle godine potpisali predsednici Republike Srbije i Narodne Republike Kine Aleksandar Vučić i Si Điping.

Takođe je objavljeno da će u fabrici i pogonima njenih kooperanata raditi oko 1.500 radnika, a da je vrednost investicije milijardu dolara.

Sledeći koraci biće izdavanje lokacijske a zatim i građevinske dozvole kineskom investitoru, koji je jesenas najavio da bi gradnju počeo krajem marta ili prvih dana aprila. Ukoliko bi sve teklo po planu, fabrika bi proradila u martu 2025. godine.

Za odluku o prihvatanju Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada glasao je 41 odbornik vladajuće većine. Sednicu su bojkotovali odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Pokreta Dostra je bilo i Srpske radikalne stranka, a odbornici Demokratske stranke i nezavisni odbornik Verlemir Cvetkov iskoristili su pravo da ne glasaju.

Pre glasanja je odbornik demokrata Goran Kaurić reklamirao povredu Poslovnika o radu Skupštine zakazivanjem vanredne sednice.

Iako podržavamo investiciju, sazivanje vanredne sednice nije bilo potrebno i nema osnova u Poslovniku. Ovaj skupštinski sastav sazvao je više vanrednih sednica nego svi u poslednje dve decenije. Nije reč ni o elementarnoj nepogodi, ratnoj opasnosti ni ratu – izjavio je Kaurić.

Odgovorio mu je predsednik Skupštine Oliver Mitrović, koji je negirao povredu Poslovnika, a sazivanje sednice u roku od 24 časa od sednice Gradskog veća obrazložio je potrebom da se ubrza investicija koja će mnogo značiti za gotovo čitav Banat.

Nezavisni odbornik Velemir Cvetkov tražio je odgovor kako je došlo do toga da Skupština podrži zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, što je poništio Upravni sud, dve godine uzastopno. Skupština se o kritici odbornika Cvetkova nije izjasnila.

M. S-n.