SLIKAR MARKO TUBIĆ O IKONOPISAČKOM SLIKARSTVU I DRUGIM TEHNIKAMA

„Ka svetlu”
1-1-marko-tubicMladi umetnik iz Zrenjanina, Marko Tubić nakon Gimnazije upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a sada završava doktorsku disertaciju na tom fakultetu. Krajem septembra, imao je izložbu pod nazivom „Ka svetlu”, u Galeriji Fakulteta, u Knez Mihajlovoj ulici. Izložba se smatra praktičnim delom teze, što je u njegovom slučaju primena ikonopisačkog slikarskog postupka u sopstvenom delu, u praktičnom i filozofskom domenu. Sa Markom pričamo o kakvoj tehnici je reč.
Otkud ideja da se baviš ikonopisačkim slikarstvom?
– Ideja da se ovakvim slikarstvom bavim, došla je krajnje spontano. Prosto sam našao postupak u okviru kojeg mogu najbolje da izrazim svoje razmišljanje i emocije.
Koliko je zahtevno baviti se tom vrstom umetnosti? Kako izgleda proces slikanja?
– Zahteva dosta strpljenja i predanosti. Ali ono što se voli, nije teško. U procesu se ne slikaju senke, već samo svetlost. Odnosno slikanje se kreće od najtamnije boje ka najsvetlijoj. Senka se u ikonopisačkoj tradiciji ontološki smatra nepoželjnom.
Sa kakvim si se tehnikama slikanja susretao?
– Fokusiran sam na klasične slikarske i crtačke tehnike, a osim toga bavim se i mozaikom, kao zidnom slikarskom tehnikom.
Vrlo zanimljivo zvuči. U kojim crkvama si radio mozaik?
– Moj rad možete videti u crkvi Sv. Marka i Sv. Dimitrija u Beogradu, u hramu Hrista Spasa u Banjaluci, kao i u mnogim drugim širom Srbije, Bosne i na Kosovu. Osim sakralnih, mozaicima sam opremao i vile u inostranstvu.
Da li te to vuče da odeš i radiš za inostrano tržište?
– Trenutno me ništa naročito ne vuče da odem odavde. Posebno u današnje vreme, kada su saradnje i veze sa inostranstvom lakše nego što je to bio slučaj ranije.
Kakav je, po tvom mišljenju, položaj umetnika u Srbiji?
– Umetnost i kultura su zapostavljeni, pa samim tim i umetnici. Ovde se kultura ne neguje, nema kontinuitet. O umetnicima, nažalost, niko ne brine.
Kada je Zrenjanin u pitanju, da li će naša publika imati prilike u skorije vreme da vidi tvoje stvaralaštvo?
– Još nije u planu nova samostalna, ali će biti u nekom trenutku. Imao sam samostalnu izložbu 2006. godine u Kulturnom centru. U međuvremenu sam izlagao svoje radove na nekoliko grupnih izložbi, najčešće u organizaciji Umetničke asocijacije – UA.
IVA ISAKOV