SOKAN LÁTOGATTAK EL A MUZSLYAI TÖPÖRTŐFESZTIVÁLRA

Ahol még a kerítés is töpörtőből volt…
A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai február 18-án — valamennyi civil szervezettel és egyesülettel karöltve — a Lehel Sportközpont pályáin Muzslyai téli napok címmel színvonalas programsorozatot rendeztek, melynek keretében az idén is megszervezték a közkedvelt és hagyományos, sorrendben harmadik töpörtőfesztivált. A rendezvény célja a falusi, tanyai élet és a turizmus kínálatának ismertetése, népszerűsítése volt.
A fesztivál keretében első ízben tartottak töpörtősütő versenyt. A versenyzőknek – akik Vajdaság több településéről és a romániai Ótelekről érkeztek –  a házigazdáktól kapott 10 kg szalonnából 150 g töpörtőt és egy sült szalonnát kellett átadniuk a zsűrinek, hagyományosan feldíszített terítéken. A zsűri értékelése alapján a legízletesebb töpörtőt a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesületének tagjai készítették, második helyen a nagybecskereki mezőőrök csapata, míg a harmadikon az erzsébetlaki hagyományápolók végeztek.
Felelevenítve a régi szokásokat, a település apraja-nagyja álarcos, jelmezes farsangi felvonulást rendezett. A legfiatalabbak a szülőkés nagyszülők kíséretében a falu központján végigsétálva vicces szavalatokkal, énekekkel és kancsika-pattogtatásokkal csalták elő a helybelieket, majd a Lehel Női Kézilabdaklub pályájára érve jelmez-bemutatót tartottak, mely keretében megválasztották, majd ötletes ajándékkal és finom farsangi-fánkkal jutalmazták meg a legötletesebb jelmezek viselőit.
A rendezvény egyik különlegessége a muzslyai Müller János tanyájáról érkező 115 kilogrammnyi mangalica szalonna bemutatása volt. Az érdeklődők a jutányos áron megvásárolt töpörtőn kívül egyéb disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, kolbász, sajt, birkapaprikás stb. — közül is válogathattak. Az ízletes falatok elfogyasztása után az ügyes kezű háziasszonyok süteménnyel, a helybeli borászok pedig forralt borral kedveskedtek.
Borbély Tivadar