SPECIJALISTIČKOJ POLIKLINICI POTREBNA POTPUNA OBNOVA

Nadležni kažu projekat spreman – radovi na proleće!

Snažna košava koja je pogodila naš grad u sredu, 14. novembra, odnela je veliki deo lima sa krova stare Specijalističke poliklinike. Zajedno sa limom otkriveni su problemi koji godinama muče ovu zdravstvenu ustanovu. Naime, zgrada Specijalističke već dugo vapi za potpunom rekonstrukcijom, ali kako samo saznali, ona još uvek nije u najavi. Ovu ustanovu dnevno poseti više od 400, što osoblja, što ljudi koji tu dođu da urade različite analize krvi i posete lekara.
Maja Večanski, zadužena za odnose sa javnošću Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, pod čijim okriljem je Specijalistička poliklinika, kaže da ovaj objekat već 20 godina čeka na renoviranje.
– Nažalost mi nemamo nikakve informacije kada i da li će biti radova na našoj ustanovi, čak nema ni projekta na osnovu koga bi se to obavilo, a ni novca za njihovo sprovođenje. Što se tiče lima koji je strgnut, nemamo vesti kada će to biti sanirano, šteta je velika i taj deo zgrade je zatvoren. Nadamo se će to biti ubrzo sanirano – istakla je Maja Večanski.
Milan Jovan, načelnik Komunalne inspekcije, nam je u telefonskom razgovoru rekao da su oni nakon dva dana od ovog događaja, u petak prošle nedelje izašli na teren, te da su obišli mesto gde je krov oštećen i da je naloženo da se taj deo zgrade zatvori, kao i da se šteta sanira. Javnost je obaveštena da je šteta sanirana i da je tek ove nedelje Specijalistička poliklinika ponovo otvorena za rad.
Na pitanja upućena Gradskoj upravi oko dalje rekonstrukcije ovog objekta odgovorio nam je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je ukazao da je projekat za obnovu Specijalističke spreman i da se čeka novac od Kancelarije za javna ulaganja. On je istakao da je bitno da građani mogu da koriste sve usluge ove zdrastvene ustanove i da sve službe rade.
– Zbog oštećenja na krovu objekta, gradonačelnik je naložio Odeljenju za privredu da preduzmu sve mere kako bi se sanirale posledice, tj. nastala šteta, najpre u delu koji ugrožava bezbednost ljudi, a zatim i cele zgrade. Neophodno je da se urade svi potrebni radovi kako bi zgrada do početka rekonstrukcije, a što očekujemo na proleće naredne godine, mogla da funkcioniše. Inače, projekat za rekonstrukciju krova i unutrašnjeg dela objekta, dakle kompletne rekonstrukcije, je urađen, dobijena je i građevinska dozvola, a sredstva očekujemo od Kancelarije za javna ulaganja, koja je i odobrila projekat – istakao je Saša Santovac.

Živojin Mišić