SPOR OKO LOKALA – STAMBENOG PROSTORA NA LESNINI TRAJE VEĆ 12 GODINA

„Drugi imaju i međusprat a ja samo prizemlje”

Sugrađanin Milan Tubić tvrdi da je oštećen, budući da je pre više od decenije kupio lokal, ali da od tada uopšte ne može da koristi njegov deo na međugaleriji, za koji kaže da je uzurpiran. Tamo već 40 godina stanuje jedna porodica.
Kako navodi Tubić, 2006. godine je kupio lokal – poslovni prostor na Lesnini preko sudske licitacije, koji se sastoji od prizemlja i međusprata.
– Upisao sam se kao vlasnik u zemljišnim knjigama u januaru 2007. godine i uknjižio objekat. Međutim, kada sam otišao u lokal, video sam da nema stepeništa za međusprat, iako je prema projektu zgrade ono trebalo da bude tu. Ispostavilo se da je od te međugalerije porodica direktora jednog preduzeća sebi namestila stan sedamdesetih godina prošlog veka. Stepenište je zabetonirano. On je tada napravio ugovor sa Javno-stambenom agencijom da se njemu dodeljuje stan na korišćenje – priča Tubić i dodaje da, kupujući poslovni prostor, nije znao da u međugaleriji neko stanuje.
– Mene je sudija pitao što nisam išao na lice mesta da vidim da li je neko od galerije namestio sebi stan, mada nije stan nego stambeni prostor, s obzirom da stan mora imati upotrebnu dozvolu, saglasnost stanara, etažiranje. Ja sam za to saznao tek kada sam platio sve. U projektu i ugovoru je pisalo da kupujem lokal i međusprat – navodi Tubić.


On tvrdi da porodica, a danas naslednica u stambenom prostoru na međuspratu nelegalno stanuje više od 30 godina.
– Ova osoba kaže da je otkupila stan i da je sklopila ugovor sa nekadašnjom Javno-stambenom agencijom. Zvao sam je i rekao da imamo problem, pokušao sam da razgovaram sa njom, ali ona nije htela, već je pretila tužbom. Potom je sudija 2008. godine naložio njeno izbacivanje ali nisam uspeo da je iselim iz tog prostora – tvrdi Tubić.
Kako dalje objašnjava, pokazujući dokumentaciju, 2011. godine je Apelacioni sud u Novom Sadu odbacio njen zahtev da etažira objekat jer se etažiranje može sprovesti samo uz odobrenje vlasnika i građevinsku dokumentaciju.
– Kako je moguće da se ceo lokal koji sam kupio etažira na prizemlje i sprat kada u projektu zgrade piše da se ona sastoji od prizemlja, podruma, četiri sprata i potkrovlja i zato u zgradi ne postoji lift. Ako bi se ta međugalerija prikazala kao stan, onda bi bilo pet spratova i morao bi postojati lift – objašnjava sagovornik.
Međutim, kako navodi Tubić ukazujući na dokumenta – stambeni prostor na međuspratu 2016. godine ipak je zaveden u listu nepokretnosti u Katastru kao stan na prvom spratu. Zbog toga je uložio žalbu Republičkom geodetskom zavodu tražeći da bude upisan kao vlasnik celog lokala, a ne samo prizemnog dela.
– Ona je upisana u Katastru kao vlasnica stana na prvom spratu, a taj stan faktički ne postoji! Lokal pored ima prizemlje i galeriju, a ja imam samo prizemlje i gore nečiji namešten stan – žali se Tubić, ne nazirući rešenje ovog već dvanaestogodišnjeg spora.

M. Maričić