SRBI OBELEŽAVAJU SAVINDAN: Negujemo tradiciju uprkos izazovima

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Savu, prvog arhiepiskopa, prosvetitelja, učitelja i zakonodavca. Ove godine, u izmenjenim uslovima zbog pandemije korona virusa izostale su proslave i priredbe u školama. U crkvama su održane liturgije i praznik je molitveno proslavljen. Sveštenik Slobodan Čestić je u svojoj besedi podsetio na život Svetog Save, princa Rastka Nemanjića koji je napustio sjaj i raskoš carskog dvora, svetsku slavu i primio monaški čin postavši tako duhovni vođa srpskog naroda kroz vekove.
– Sveti Sava je želeo da svoju dušu ispuni božanskom naukom i da Bogu služi. Bio je neobično lep, ali skroman; veoma aktivan, ali staložen; društven, ali ipak usamljen. On je naš duhovni otac, mi njegovi sinovi. Nemanjići su, kao i mi danas imali neprijatelja, mnogima smetali, susretali se sa ikušenjima, ali su uz božju pomoć sve pobedili – rekao je otac Slobodan Čestić.
Humanitarna organizacija „Svetosavlje“ od 2001. organizuje tradicionalni svetosavski bal koji je ove godine odložen zbog epidemijskih mera. Prošlogodišnji kum, preduzetnik Saša Bajić, vlasnik firme ,,BS kompjuter” kumstvo za narednu godinu predao je Nikoli Renovici, pravniku. Dragan Vidaković, predsednik „Svetosavlja“ je rekao da uprkos izazovima nisu odustali od obeležavanja Savindana.
– Prvi put ove godine neće biti humanitarnog bala, ali je naša dužnost da očuvamo duh svetosavlja i tradicionalne vrednosti i u ovim teškim vremenima. Prisustvovali smo liturgiji u Uspenjskom hramu, prineli slavski kolač i žito i obavili primopredaju kumstva. Verujem da će ovo što pre proći i da ćemo moći da nastavimo sa normalnim radom. Svetosavske stipendije đacima i studentima iz višedetnih, materijalno ugroženijih porodica se redovno isplaćuju, a naše aktivnosti sprovodimo shodno mogućnostima – kazao je Vidaković.
Saša Bajić je rekao da mu teško pada što veće proslave ove godine nema, što je sve skromnije nego inače i što svoju kumovsku dužnost nije predao na način kako dolikuje.
– Svetosavski bal nije samo proslava već događaj na kojem pored širenja svetosavskih ideja, prikupljamo novac i usmeravamo ga onima kojima je potreban. Nadam se da će dogodine biti proslave i da ćemo sve nadomestiti – rekao je Bajić.

M.Malbaški