ŠTA MOŽE DA SE UČINI ZA RAZVOJ OVDAŠNJE PRIVREDE I USAVRŠAVANJE KADROVA

Mlade treba zaposliti i zadržati u Zrenjaninu

Da Zrenjanin jeste privlačno mesto za investitore, svedoči sve više novoizgrađenih stambenih i poslovnih objekata i fabrika koje zapošljavaju veliki broj sugrađana. Niču i nova gradilišta, a u industrijskoj zoni „Jugoistok” je u toku izgradnja hala Kompanije „Linglong”.
Istovremeno, gradu nedostaju stručni kadrovi u mnogim oblastima. Da bi se ovaj problem koliko-toliko ublažio, u pojedine srednje škole je uvedeno dualno obrazovanje koje učenicima omogućava stručnu praksu i kasnije sigurno zaposlenje. Investitori dozvole dobijaju u kratkom roku, brzo i efikasno dolaze do potrebnih dokumenata.
Šta je potrebno da bi se dovelo još investitora, da bi privrednici proširili proizvodnju, a mladi zadržali u gradu, nedavno je razgovarano na tribini koja je privukla veliku pažnju.
– Radi se na izgradnji putne infrastrukture koja će omogućiti brži i lakši protok robe, a u narednom periodu potrebno je revitalizovati i železnicu koja je podjednako bitna za privlačenje domaćih i stranih investitora. Važan deo priče o razvoju je segment koji smo već započeli u dogovoru sa privrednicima i srednjim školama, a to je obrazovanje radne snage i stručnog kadra koji nedostaje. Trudićemo se da visokoobrazovane ljude zaposlimo i da oni ostanu ovde – istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
Privrednik Budimir Jovanović, vlasnik „Keramike Jovanović” ističe da će auto-put povećati frekventnost ljudi, posebno stručnog, rukovodećeg kadra koji nedostaje privredi.
– Mnogo mladih nakon završenog fakulteta ostaje u velikim gradovima ili napušta Srbiju. Vratiti ih i zadržati u svom gradu treba da bude jedan od osnovnih ciljeva – smatra Jovanović.


Da je nedostatak radne snage primetan problem i u njihovoj firmi složila se i Darinka Radić, direktorka nemačke kompanije „Meler protektiv” (Mehler protective sistem) u kojoj je zaposleno 360 radnika.
– Mi kao predstavnici stranog investitora trudimo se da sve poslove završimo ovde, u saradnji sa lokalnom samoupravom. Potrebna nam je podrška Nacionalne službe za zapošljavanje, i to ne samo filijale u Zrenjaninu, već i šire kako bismo došli do kadrova koji su nam potrebni. „Srce” naše firme su šivači koji su specijalizovana radna snaga koju nije lako naći. Taj zanat izumire na ovim prostorima, malo je onih koji žele da ga nauče – kazala je Darinka Radić.
Koliku je štetu korona nanela zrenjaninskoj privredi još je rano govoriti. Nepoznanica je i koliko će firmama biti potrebno da se oporave od krize, rekao je Goran Nešić, predsednik Unije poslodavaca Zrenjanin. On se osvrnuo i na to šta lokalna samouprava treba da uradi kako bi izašla u susret preduzetnicima, te vlasnicima malih, mikro i srednjih preduzeća.
– Zrenjanin ima veliku privrednu šansu. Mislim, pre svega, na investicije, izgradnju novih fabrika i postrojenja iz raznih oblasti. U celoj toj priči važna je i ekološka svest i zaštita životne sredine. Dolaskom auto-puta, mi mali privrednici dobijamo veliku šansu i razmišljamo da svoje privredne aktivnosti izmestimo uz taj put i obilaznicu.
Grad u narednih pet do osam godina ima veliki razvojni potencijal i domaća ekonomija to mora da isprati. Da bi se to desilo, privrednike treba da pripremimo, zajednički, timski da radimo, uključujući lokalnu samoupravu, ali i druge asocijacije i udruženja, Privrednu komoru, kao i socijalno-ekonomski savet. Moramo da znamo sve planove i ideje razvoja unapred, treba da pričamo o problemima i da ih rešavamo – smatra Goran Nešić.

Miroslava Malbaški