ŠTA SE OČEKUJE OD KINESKE INVESTICIJE: PODACI IZ PRIJAVE ZA DRŽAVNU POMOĆ

Dobili subvencije i zemljište, a daju nova radna mesta

U„Linglongovoj” fabrici guma biće zaposleno 1.200 radnika (75 odsto sa srednjom stručnom spremom) na neodređeno do 2024. godine, a njihova bruto prosečna plata iznosiće gotovo 66.500 dinara. To je nešto manje od sadašnje prosečne bruto zarade u Zrenjaninu. Te podatke je kineski investitor predstavio u opisu investicionog projekta, prijavljujući se za državnu pomoć za igradnju gumare u našem gradu.
Komisija za dodelu te pomoći je juna ove godine odobrila da se firmi „Linglong internešenel Jurop” opredeli 83,5 miliona evra – isplaćivanjem subvencije i dodelom 96 hektara zemljišta. Zauzvrat, ova kompanija planira da zaposli ukupno 1.500 ljudi, od kojih će 1.200 biti domaći radnici, dok će 300 majstora biti upućeno iz matične fabrike iz Kine kako bi pomogli oko instalacije opreme, probnog rada i obuke. Za njihove zarade, kao i za dvogodišnje ulaganje nakon što se dostigne puna zaposlenost, investitor će izdvojiti oko 16 miliona evra.
Takođe, planirano je da 131 radnik bude niskokvalifikovan, 904 kvalifikovana (srednjoškolsko obrazovanje), a 165 da budu visokoobrazovani. Procenjeno je da će otvaranjem ove fabrike u Zrenjaninu nezaposlenost biti smanjena za 22,6 odsto (februara ove godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je oko 5.200 osoba).


Navodi se i da bi investitor u projekat trebalo da uloži najmanje 800 miliona evra, od čega 1.280.000 u građevinsko zemljište, 251.948.300 u izgradnju objekata, a u novu opremu za proizvodnju 546.771.700 evra.
U okviru Biznis plana, prijavljujući se za državnu pomoć, „Linglong” je obrazložio zašto je izabran baš Zrenjanin. Naime, na osnovu planova za otvaranje nove proizvodne baze u Evropi, istražena su tržišta, poreske politike, operativni troškovi i podrške vlada zemalja centralne i istočne Evrope – između ostalih Poljske, Češke, Slovačke i Srbije. Opredelivši se za našu zemlju, u opciji su bila dva grada – Pančevo i Zrenjanin.
Srednji Banat je bio konačni izbor kineskog investitora jer, kako se navodi, lokacija u Slobodnoj zoni omogućuje manju udaljenost između fabrike i klijenata, ima dovoljno razvijenu energetsku infrastrukturu, okružena je putevima, a u Zrenjaninu postoji dovoljno radne snage.
Matična kompanija „Šandong Linglong tajer” pogone ima u Kini i Tajlandu i nalazi se među 20 najvećih proizvođača pneumatika, navodi se u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći. Takođe je istaknuto da je ova firma deo inicijative Narodne republike Kine „Jedan put jedan pojas”.

M. Maričić