STOJANKA LEKIĆ (SNS): PREDNOST KULTURNE RAZNOLIKOSTI U NAS

Predavanje o jeziku…
U okviru Međunarodnog dana maternjeg jezika Unija žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke u nedelju, 21. februara, organizovala je u Zrenjaninu predavanje na temu jezičke i kulturne raznolikosti na našim prostorima.
Na ovom skupu čuli su se zanimljivi podaci o kulturnom nasleđu, narodnim nošnjama i delima književnika sa naših prostora.
– Maternji jezik nije samo sredstvo komunikacije, u njemu se krije istorija, kultura, identitet i slika vremena u kome živimo. Unija žena je obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika i istovremeno skrenula pažnju na jezičke i kulturne vrednosti, a samim tim smo pokazali da poštujemo tradiciju i jezik nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Upravo ta višejezičnost čini Vojvodinu posebnom – rekla je predsednica Unije žena i poslanica SNS u Skupštini APV, Stojanka Lekić, ne krijući zadovoljstvo činjenicom što su predavanju prisustvovale i mlađe sugrađanke, one koje će nastaviti tradiciju obeležavanja značajnih datuma poput ovog.
Međunarodni dan maternjeg jezika proglasio je UNESKO 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom priznala ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. L.Z.