STUDENTKNJA LJILJANA LUČIĆ I NJEN OTAC MILAN DOBILI NOVI DOM

Kad se dobri ljudi slože…

Takoreći od prvih dana života, ona je u invalidskim kolicima, zbog koštanog oboljenja. Ljiljana Lučić danas je studentkinja druge godine softverskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”. Odlikaš i „vukovac” u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš”, potom i u Zrenjaninskoj gimnaziji. O ovoj hrabroj devojci i njenom ocu Milanu, takođe osobi sa invaliditetom, šira javnost je čula po emitovanju emisije „S Tamarom u akciji”.
Zahvaljujući ovom humanom serijalu, sjajnoj i neumornoj Tamari Grujić, uz podršku Grada Zrenjanina, Lučići sada imaju topli dom. Nova kuća nikla je u jednoj od bagljaških ulica, na placu na kome su pre nekoliko godina započeli gradnju. Nisu mogli da završe kuću koja ni podove, ni krov nije imala. Na njenom temelju sada je lepo i funkcionalno zdanje, prilagođeno i opremljeno potrebama njegovih stanara. To je celokupnoj ekipi „S Tamarom u akciji” bio pravi, ali i težak izazov. Sve je ispalo kako se samo poželeti može. Nažalost, Ljiljina mama Slavinka, stub porodice, preminula je pre godinu dana. Zato, uz radost, tu su i suze…
– Mama je bila naša velika podrška, brinula je o tati i meni jer je jedina bila pokretna – ja sam u kolicima, tata se teško kreće, ima štake. Mama je bila naša dobra vila, stub porodice. Vodila me je u kolicima u školu. Znam, bila bi danas posebno srećna i od srca zahvaljujem Tamari Grujić i njenoj ekipi, Gradu Zrenjaninu, našim komšijama, svima koji su učestvovali – kaže Ljiljana.

„S Tamarom u akciji”, dušom i srcem
Zbog toga što nisu mogli da završe kuću, Lučići su bili podstanari. Milan je jedino imao automehaničarsku radionicu u dvorištu kuće. Zrenjaninci koji ovde na popravku dovoze svoje četvorotočkaše, imaju samo reči hvale za majstora Panča, kako ga zovu. Mada zbog bolesti (paraliza kostiju) hoda uz pomoć štaka, on nastoji da mušterije budu zadovoljne i da zaradi koliko može.
Ljilja i tata Milan kažu da im je lepo u novoj kući. Zbog onlajn nastave, ona mnogo uči, ali kaže da joj to ne pada teško i da nađe vremena da pročita dobru knjigu, sluša muziku, gleda serije… Aktivna je u Udruženju paraplegičara Banata. Svi koji poznaju Ljilju i majstor Panča bili su radosni kada su čuli da „S Tamarom u akciji” stiže u Zrenjanin i da će Lučići dobiti topli dom.

Poseta gradonačelnika
Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, prošle nedelje su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić, posetili porodicu Lučić. Gradonačelnik je Ljiljani uručio rešenje o regresiranju putnih troškova do fakulteta. Biće angažovan taksi prevoz, a troškove će snositi Grad Zrenjanin. Do sada su im pomagali dobri ljudi, pa Ljilja nije propustila nijedno predavanje.
– S obzirom na trenutnu epidemijsku situaciju i proglašenu vanrednu situaciju na teritoriji Grada Zrenjanina, izostao je ove godine tradicionalni susret u gradskoj kući čelnika lokalne samouprave i predstavnika svih udruženja i organizacija koja okupljaju osobe s invaliditetom. To, međutim, ne umanjuje značaj komunikacije koju je Grad Zrenjanin uspostavio s takvim udruženjima i neće uticati da im se pomogne – istakao je gradonačelnik.

Uprkos svemu, Ljilja je uspešan student
Još dok je bila đak Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš”, Ljilja se suočila sa nekim nepremostivim barijerama koje imaju osobe u kolicima. Tadašnji direktor škole Miroslav Brnjoš, učitelji, nastavnici, tražili su način da se izgradi lift, kako bi đaci koji imaju problema sa kretanjem, mogli nesmetano da stižu do učionica i kabineta na spratu. Zbog administratvnih procedura, saglasnost da se lift ugradi nije dobijena, a škola je prva otvorila pitanje dostupnosti obrazovanja za đake sa invaliditetom.
Ipak, od prvog školskog dana sa učiteljicom Ljiljanom Pardanjac, odeljenjskim starešinom Teodorom Filip Šubone, svim nastavnicima, zaposlenima, drugarima, Ljilja nije ostala uskraćena za znanje – naprotiv, na kraju školovanja dobila je diplomu „Vuk Stefanović Karadžić”. U Zrenjaninskoj gimnaziji upravo te, 2016. godine, kada je Ljilja upisala ovu školu, izgrađena je pristupna rampa za učenike sa invaliditetom.
Nekako su se učiteljica Ljiljana i razredna Teodora najviše zbližile sa Ljiljom i uvek su tu da pomognu ako treba. Pokrenule su nedavno organizovanje humanitarnog koncerta. Sada se spremaju da posete Lučiće, čim to bude moguće, a u stalnom su kontaktu.
– Zasta su mi učiteljica i razredna mnogo pomagale. Ne samo dok sam bila u školi, nego i kasnije. Nisu me zaboravile, niti sam ja njih, kao što pamtim i sve one divne ljude koji su mi na bilo koji način izlazili u susret – rekla nam je Ljilja.
Nova godina – pod novim krovom. Lučići su, svojim hodom kroz život, to i zaslužili…

  • POČELO JE U „NjEGOŠU”
    O đacima i studentima sa invaliditetom, list „Zrenjanin” je više puta pisao. Od inicijative kolektiva OŠ „Petar Petrović Njegoš”, pa do protesta studentkinje Milice Knežević koja je tražila da obrazovanje bude dostupno za sve i izgradnje lifta i posebnog toaleta za studente sa hendikepom na ovoj ustanovi akademskog obrazovanja.

Milema Bečejac