Studentske nevolje po autobusu

Piše: Milena Bečejac

Zrenjanin ima glavnu autobusku stanicu. A kao da je nema jer tu je, praktično, peron sa nadstrešnicom. Ali se peronska karta naplaćuje. Stanica „Netbus”-a, (primetila sam da se sada uredno i ljubazno javljaju ako ih pozovete telefonom), obiluje autobusima koji prevoze putnike, među kojima je i „Banat trans” sa svojim voznim parkom. A sa njima uvek neke zgode, bolje rečeno nezgode.
Tako krene jedan student put znanja u Novi Sad, izvadi povratnu kartu – kad, umesto 520, sada je 570. To zbog stanične usluge, ako uđete na nekom od stajališta u gradu, recimo kod Pinove vile, to je 500. Sledeće je karta za prtljag – sa 50, otišla je na 100 dinara. Student kaže da nema toliko para, isplanirao momak koliko šta košta ali nije računao na poskupljenje, ali za to nikoga nije briga, kaže: – Ne zanima me, ostavi torbu napolju, ili čekaj drugi polazak. Duhovit čovek.
Autobus je poluprazan, torba nije velika, može da stane i u pregradak, može da se drži na krilu… Ali ne. Nema tu milosti. Srećom, naišla je drugarica, dodala mu koliko treba za prtljag.
Ali, priča ide dalje.
– Ulazim u bus. I on mi kaže – prođi. Ja, kao, treba mi račun. On – kakav račun, evo je markica. Pa, fiskalni račun, ako naiđe inspekcija, da imam – uporan je naš mladi sugrađanin: – On, opet, vidiš li ti ovo, šefe. I šef meni kao „ajde ne bulazi, idi i sedi”. Dakle, odbili da mu daju račun.
„Banat trans” je ukinuo i studentske povlastice. Za razliku od mnogih drugih autoprevoznika.
Mnoga pitanja mogla bi da se izvuku iz ovog, samo naizgled, bezazlenog slučaja. Ali, lično mi smeta to nerazumevanje i ironičan odgovor – ako nemaš za prtljag, ostavi ga (svašta!). Loše je i to što u toj privatnoj firmi za autobuski prevoz niko ne misli na putnika, sadašnjeg, i onoga koji će, podstaknut između ostalog i odnosom prema putnicima, i dalje putovati sa njima.
Godinama je bila povika na „divlje” taksiste koji odvlače putnike od tadašnjeg „Autobanata”. Zato je i sada bitno pitanje – šta činite kako biste privukli putnike? Jer, ako se na cenu povratne karte i prtljaga doda i stanična usluga u Novom Sadu, ispada da je taksi prevoz jeftiniji.