SUGRAĐANIN DEVET SATI NA MAGISTRALI BROJAO KAMIONE: ŠTO PRE ZAVRŠITI OBILAZNICU

Stradaju i pluća i infrastruktura

Namera ovog performansa bila je da se ukaže na pogubne efekte kamionskog saobraćaja po grad i građane, kao na neophodnost konačnog završetka obilaznice oko Zrenjanina

Kroz Zrenjanin su prošlog petka tokom dana protutnjala 903 kamiona, ostavivši za sobom četiri tone ugljen-dioksida, izračunalo je Udruženje građana „Zrenjaninska akcija” – ZRAK. Toliko teškaša je izbrojao Bekim Rukeci, aktivista ZRAK-a, za devet sati provedenih na magistrali kod rakrsnice „Avala”. Navode da na mesečnom nivou, tokom devet sati radnim danima, količina pomenutog polutanta iznosi 104 tone! I sve to ne računajući automobile i dostavna vozila.
Namera ovog performansa bila je da se ukaže na pogubne efekte kamionskog saobraćaja po grad i građane, kao na neophodnost konačnog završetka obilaznice oko Zrenjanina.
Da kamionski saobraćaj ne utiče samo na infrastrukturu grada, već i na pluća Zrenjaninaca, bila je pretpostavka Udruženja ZRAK koju su želeli i da dokažu. Naime, pre mesec i po dana, u saradnji sa drugim građanskim organizacijama, u Zrenjaninu i u Elemiru su postavili šest senzora za merenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Ovakvo praćenje, koje omogućava da se u svakom trenutku putem aplikacije vidi koliko je ozbiljno aerozagađenje, ne obezbeđuje ni Grad Zrenjanin niti Agencija za zaštitu životne sredine.
Prateći parametre sa postavljenih senzora, aktivisti ZRAK-a su uočili određeni šablon na mernom mestu Karađorđev trg, objašnjava Bekim Rukeci. Zato su, kako kaže, želeli da vide da li se kriva sa zabeleženim vrednostima na ovoj lokaciji uz magistralu poklapa sa krivom frekvencije saobraćaja teških kamiona.
– Najgore je bilo tokom saobraćajnog špica od 9 do 11 časova. Tada je prošlo oko stotinu teških kamiona za sat vremena. Od izduvnih gasova sam osetio peckanje u grlu i u očima. Sada ćemo uraditi analizu kojom ćemo uporediti nalaze našeg mernog mesta sa zabeleženom frekvencijom saobraćaja – navodi za naš list Bekim Rukeci.

 

Foto: Printskrin Fejsbuk „Zrenjaninska akcija”

 

  • TREĆA FAZA ZAVISI OD DALEKOVODA
    Nedavno su nastavljeni radovi treće faze obilaznice (3,7 kilometara), a koje je trebalo završiti 2019. godine. Do sada su izgrađeni most preko Begeja i trasa od Mihajlovačkog druma do Prvomajske ulice. U toku su radovi na silaznoj rampi sa mosta i uključenju na Temišvarski drum, gde će biti graditi kružni tok, kazala je za RTV „Santos” Tanja Bisić, odgovorna rukovoditeljka radova. – Sada se baš i izvode radovi u zoni kružnog toka. Na mostu su u toku završni poslovi na konstrukciji i kolovoznoj ploči – postavljaju se ograde, betoniraju pešačke staze, uskoro će i postavljanje izolacije. Treba da se postavi i saobraćajna signalizacija i osvetljenje raskrsnice. Rok da se ta sekcija završi jeste kraj maja – ističe Bisić. Dodala je da to ipak neće biti kraj treće faze obilaznice, jer ostaje da se uradi spornih 400 metara puta gde se obilaznica ukršta sa dalekovodima. Ne zna kada će ovaj problem biti rešen.

Milana Maričić